Slanina je naziv za životinjsko masno tkivo koje je prisutno na našoj trpezi stotinama godina. Slanina je voljeni delikates koji uglavnom voli stariji deo stanovništva, ali ne samo oni.
Može se koristiti ne samo kao zasebno predjelo uz crveno vino, već i umesto običnog ulja prilikom kuvanja kiselog kupusa. Prilikom pripreme kupusa koristi se neslana slanina, isečena na veoma male komadiće, koja se topi tokom kuvanja.
Takođe se može koristiti za začinjavanje božićne ćurke. Slanina kao zasebno predjelo može se pripremiti na nekoliko različitih načina - slanina u salamuri, slanina sa paprikom i kuvana slanina su mali deo lokalnih specijaliteta.
Slanina u salamuri se priprema najlakše, ali i najsporije. Dok se svaka druga može jesti dan ili dva nakon pripreme, ona u salamuri mora da odstoji najmanje 15-20 dana. Za početak, slanina se potapa u vodu nekoliko sati da bi se ocedila preostala krv.
Zatim se slaže u posudu, postavljajući kožu uz kožu. Poželjno je da se slaže čvrsto sa ne više od 4-5 mm razmaka između komada.
Zatim se sneg uzima sa čistog mesta i topi se. Ako godina nije snežna, prokuvajte vodu iz slavine i kada se ohladi, dodajte joj so. Oko pola kilograma soli na 10 litara vode. Prelijte slaninu ovom vodom.
Po želji, u vodu možete dodati nekoliko celih zrna bibera i 2-3 lovorova lista. Tako se posuda sa slaninom zatvara poklopcem i ostavlja u hladnom podrumu. Stoji 15-20 dana i onda je spremna za jelo. Ako slanina ima meso (nije potpuno bela), period boravka u salamuri se skraćuje za 2 dana.
Mnogi će istaći da je ovo samo usoljena slanina i biće donekle u pravu. Stoga ćemo vam pokazati i druge načine pripreme slanine u salamuri. Za oko 2 kg slanine biće vam potrebno 1 l vode, 600 g morske soli, lovorov list, 3-5 zrna bibera i 5-6 čenova belog luka.
Morska so se stavlja u vodu i kuva dok se so potpuno ne rastvori. U međuvremenu, slanina se seče na komade dužine pripremljenih tegli i ređa u njih. Začini i čenovi belog luka se stavljaju između pojedinačnih kriški. Zatim se slanina preliva pripremljenom salamurom.
Tegle slanine u salamuri se kuvaju nekoliko minuta da bi se začini zapečatili. Po želji, salamuru možete zameniti sokom od kiselog kupusa.
Pročitajte i kako se soli slanina, šta raditi ako je slanina užegla i naučite kako se dimi slanina u kućnim uslovima.
Komentari