Ne treba svako voće i povrće čuvati u frižideru da bi ostali sveži dugo i maksimalno sačuvaju korisna i hranljiva svojstva. Banane su tipičan primer da je za neko voće bolje da bude na sobnoj temperaturi. Ali na veliku žalost svih ljubitelja zdrave ishrane, one brzo prezru, trule i gube ukus.
Brzo sazrevanje banana, kao i svog voća, koje stoji u neposrednoj blizini bananama, nastaje zbog etilena, koji banane izlučuju. Praktično, banane su male fabrike etilena, ubrzavajući na taj način ne samo svoje sarevanje, već i sazrevanje ostalih biljaka i voća oko sebe. Dobra vest to, što se etilen izlučuje uglavnom iz drške voća, tj. izlučivanje može da bude dosta ograničeno. Na taj način može se produžiti život bananama. Preporučuje se da to uradite najbrže moguće posle kupovine. Optimalno rešenje se dobija, kada se banane odvoje jedna od druge i kada im se drške upakuju, svaka posebno.
A šta da radimo kada je banana već oljuštena ili nasečena? Razloga za brigu nema, zato što postoji način da se banana sačuva i u takvoj situaciji. Najbolje bi bilo da što pre naprskate voće limunovim sokom, sa ciljem da sprečite njihovo potamnjivanje. Zatim ih stavite u posudu s poklopcem, da biste sprečili dostup kiseonika i stavite ih u frižider, dok ne dođe red da se pojedu.
Komentari