Jezgra oraha su veoma korisna. Mnogi ih definišu kao univerzalni lek. Orasi su bogati vlaknima, proteinima i mineralima. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, uključujući i omega-3 masne kiseline. Osim toga sadrže veliku količinu kalijuma, magnezijuma, fosfora i td.
Naravno, najbolje je konzumirati ih u sirovom stanju, ali većina ih voli pečene. Sam proces pripreme pečenih oraha je veoma jednostavan. Dovoljno je da lagano poprskate sa malo vode polovine orahovih jezgara, da ih posolite i ostavite u rerni.
Orasi se peku oko 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom, s tim što ih za vreme pečenja treba promešati dva do tri puta. Ako ne možete toliko dugo da čekate, možete ih ispeći u mikrotalasnoj peći.
Pečenje oraha u mikrotalasnoj peći oduzima oko 1-2 minuta za 100 grama oraha, ali treba da budete naročito pažljivi da ih ne prepečere.
Redobno konzumiranje oraha - nezavisno od toga da li su u sirovom ili pečenom stanju, deluje dobro na koštani sistem, pomaže kod srčanih problema, problema sa visom i poboljšava opšte stanje kod dijabetičara.
Komentari