Kako se čuva praziluk?

Kako se čuva praziluk?
Fotografije: bonapeti.rs

Praziluk je veoma rasprostranjen u našoj zemlji i ima primenu u brojnim receptima. Praziluk je veoma značajan izvor vitamina A i C, minerala i drugih korisnih materija. Da biste uživali u koristi i ukusu praziluka duže vreme, treba da znate kako da ga čuvate. U frižideru praziluk može da ostane svež od 5 dana do dve sedmice.

Međutim obavezno ga upakujte u foliju, jer ima specifičan miris, koji može da se prenese i na ostale namirnice u frižideru. Pre nego što ga stavite u frižider, nemojte da ga perete. Možete da ga nasečete na manje komade.

Ako želite da sačuvate praziluk duže vreme, možete ga zamrznuti u zamrzivaču. U tu svrhu dobro ga očistite, nasecite stablo na kolutove i blanširajte ga u vreloj vodi oko 2 minuta. Nakon toga ga ohladite, sipajte u plastične kese i stavite u zamrzivač.

Jedan od najboljih načina za čuvanje praziluka je da ga stavite u pesak. Tamo može da izdrži tokom cele zime. Ako nemate baštu. možete ga čuvati u kofi sa peskom. Očistite korenje, isecite vrhove listova i vežite praziluk u vezice. Zatrpajte ga u pesku. Tako može da se čuva i u bašti, ali treba da se pokrije slamom. Za vreme najhladnijih zimskih dana ga pokrijte, da se ne bi zaledio.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji