Pirinač je izuzetno korisna žitarica, čiji kvaliteti nisu dovoljno ocenjeni. Pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima, a upravo oni su osnovni izvor energije za naš organizam. Pored toga, pirinač se može pohvaliti i izuzetno niskim glikemijskim indeksom. Najkorisniji pirinač od svih vrsta je integralni pirinač, u kome su maksimalno očuvani hranjljivi sastojci.
Ako želite da pripremite dijetalni pirinač, treba sebi da pripremite smeđi ili integralni pirinač. Čak i beli pirinač može da bude dijetalan. Prvo treba da ga dobro operete, a nakon toga da ga skuvate u vodi, ali bez soli.
Nakon toga, pirinač možete kombinovati sa svežim povrćem, a upravo ta kombinacija je veoma lagana i stvara utisak sitosti, a pored toga čisti organizam. Osim sa svežim povrćem, pirinač možete poslužiti i sa svežim voćem, a efekat je isto tako veoma blagotvoran. Dijetalni pirinač u kombinaciji sa drugim namirnicama treba da bude samo skuvan, nikako pržen, jer tada nije toliko koristan.
Interesantno otkriće naučnika zabeleženo je skoro. Pokazalo se da beli pirinač postaje još manje kaloričan ako se kuva sa malo kokosovog ulja. Kada voda provri i pre nego što dodate pirinač, stavite u vodu samo nekoliko kapi kokosovog ulja. Nakon toga skuvajte pirinač i ostavite ga da određeno vreme odstoji u frižideru.
Komentari