Kako se jede kivano?

Kako se jede kivano?
Fotografije: bonapeti.rs

Kivano je veoma interesantno egzotično voće, koje je još poznato i pod nazivom rogata dinja ili bodljikavi krastavac. Kivano je blizak srodnik krastavca, a spoljnim izgledom podseća na manju dinju sa rogovima.

Zreli plod ima zelenkasto-žutu boju spolja, a kada se preseče, unutrašnjost liči na zeleni žele sa semenkama. Upravo zbog svog izgleda, kivano je slabo upotrebljavan, a u nekim zemljama ga čak smatraju i povrćem.

Ipak, kivano ima tropsko poreklo, ukus i miris i to ga stavlja u red voća. Može da dostigne dužinu između 25-30 cm. Pokriven je šiljcima, koji su dosta oštri. Prva stvar koju treba da uradite kod konzumiranja kivana je to da ga presečete. Iznutra ćete otkriti zeleni mesnati deo pun semenki. Unutrašnjost možete izdubiti kašičicom, zajedno sa semenkama, koje su takođe dobre za jelo.

Voće se jede sirovo, a ukus mu podseća na kivi, dinju i krastavac, a miriše na bananu. Po želji, možete mu dodati malo limunovog soka i pavlake. Možete ga koristiti kao dodatak ribi, salatama i morskim plodovima. Zbog svog egzotičnog izgleda može da se koristi i kao dekoracija za kolače. Kivano je veoma dobar i za egzotične napitke.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji