Ako svake godine sa nestrpljenjem čekate da kukuruz sazri, kako bi uživali u kuvanom kukuruzu ili da se oblizujete pored pečenog klipa kukuruza na roštilju, onda je to jedna od stvari koje vam nedostaju tokom ostatka godine.
I dok paradajz možete naći tokom cele godine, na našim prostorima kukuruz se još uvek pojavljuje i karakteriše kao sezonska namirnica i samo u sezoni je prisutan na našim trpezama.
Ovo je veliki propust, koji se veoma lako može ispraviti, jer kukuruz se može čuvati u zamrzivaču bez bilo kakvih problema i bez uticaja na njegova kulinarska svojstva.
Ima različitih načina da se kukuruz čuva u zamrzivaču, a možete ga zamrznuti i u sirovom stanju, ali i kao kuvani kukuruz.
Način čuvanja je skoro identičan. Skuvani kukuruz se ostavlja da se ohladi potpuno, nakon toga se stavlja u najlonske kese, izbacuje se višak vazduha i stavlja se u zamrzivač.
Sirovi kukuruz može da se čuva zajedno sa lišćem ili bez njega, a to zavisi od procene domaćice.
Kulinarska obrada zamrznutog kukuruza ne razlikuje se od obrade svežeg kukuruza. Prethodno skuvani kukuruz samo se zagreje na nakoliko minuta u mikrotalasnoj peći i već je spreman za upotrebu.
Ako ste ipak zamrznuli sveži kukuruz, nakon vađenja iz zamrzivača odmah ga stavite u šerpu, prelijte ga vodom i kuvajte dok ne bude gotov.
U slučaju da u zamrzivaču nemate dovoljno mesta da čuvate kukuruz u klipu, možete ga čuvati u zrnima. Preporučuje se da pre toga blanširate klip kukuruza na 5-6 minuta, a kada ga ohladite u ledenoj vodi da skinete zrna sa klipa.
Kukuruz u zamrzivaču možete čuvati oko 12 meseci.
Komentari