Za svakog italijana, pitanje časti je da pripremi testeninu i to je posao koji može da obavi bez bilo kakvog napora. Zadatak da se napravi testenina sa belim sosom je pak posao, koji može uraditi svako, samo vam je potrebno vreme, malo želje i kvalitetne namirnice.
Pre nego krenemo sa uputstvima kako da napravimo testeninu sa belim sosom, treba da kažemo jednu veoma važnu stvar. Ne treba preterivati sa količinom belog sosa i da testenina pliva u njemu. Zadatak belog sosa u testenini je da joj da ukus i da je učini neodoljivom, a ne da je udavi, jer pre svega, za italijane je testenina jedna vrsta predjela.
Ka primer klasičnog belog sosa određuje se sos Karbonara. Za njegovu pripremu vam treba oko 100 g slanine, 4 jaja, 100 g narendanog parmezana, 1 i 1/4 šolje pavlake i biber kao začin.
Slaninu nasecite na sitne komadiće i upržite je u tiganju, dok ne postane staklasta i prozračna. U međuvremenu, jaja, pavlaku i parmezan umutite u posudi, a nakon toga ih dodajte u slaninu. Sos kuvajte na umerenoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Testeninu, kao što već znate, kuvajte u skladu sa uputstvima na pakovanju i nemojte produžavati vreme kuvanja, kako se ne bi raspala i prekuvala.
Ako vam se sos Karbonara ne sviđa. možete pripremiti sos od pavlake sa pečurkama. Za njega vam ponovo treba 100 g slanine, 200 g pečuraka, 200 ml pavlake za kuvanje, 1 veza peršuna i 1-2 struka mladog luka.
Sitno naseckanu slaninu upržite na tihoj vatri, a zatim dodajte pečurke, nasečene na kriške i pavlaku. Sos zgusnite na zmerenoj vatri oko 5-6 minuta, dodajte sitno naseckani luk, a neposredno pre posluženja pospite i sitno seckanim peršunom.
Poslednji predlog je beli sos za testeninu za istinske gurmane, jer se odlikuje bogatim, punim i veoma intenzivnim ukusom.
Za njega vam trebaju 1 glavica luka, 300 g filea - pileće ili ćureće, 2 čena belog luka, 1 kašika maslaca, 200 g izdrobljenog sira, 100 g plavog sira, 200 ml tečne pavlake, 100 ml belog vina i ceo buket začina - biber, so, majoran, muskatni orašćić.
Propržite pileći file u tiganju bez masnoće da ga zatvorite sa svih strana. zatim ga nasecite na trake i ostavite ga na toplom. Ugrejte maslac i upržite u njemu sitno nasekani luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte vino da deglazirate luk, ostavite ga 2 minuta na vatri da ispari alkohol, a zatim dodajte pavlaku.
Kada smesa provri, smanjite vatru i kuvajte na kratko, dodajte izmrvljene sireve i začine, promešajte i kuvajte još 2 minuta. Skinite sa vatre i poslužite odmah, zajedno sa pilećim mesom i oceđenom testeninom.
Komentari