Za šta se i kako se koristi začinska biljka selen?

Za šta se i kako se koristi začinska biljka selen?

Selen je začin koji ima mnoge lekovite osobine. Prema narodnom verovanju u Bugarskoj, ime ove biljke znači devet sila, pa je zovu devesil. Svako ko koristi selen u jelima će biti zdrav i dobiće devet sila. Englezi su ovu biljku u Srednjem veku koristili kao tonizirajuće piće.

Selen olakšava odvajanje sekreta iz pluća i sistema za varenje. Takođe deluje izvanredno na nervni sistem. Poboljšava funkciju i kardio-vaskularnog sistema.

Tokom 19. veka je otkriveno da selen zaustavlja razvoj i rasprostranjivanje bakterije koja izaziva tuberkulozu.

Selen je veoma dobar diuretik. Možete ga uspešno koristiti, ako se previše znojite. Selen se pokazuje dobro i u tretmanu oboljenja kože.

Kod iscrpljenosti organizma nakon duge bolesti, selen daje mnogo energije organizmu i pomaže u bržem oporavku.

Ako imate problema sa žučnom kesom, možete koristiti selen, kako bi je pročistili. Takođe, selen pomaže i kod otoka.

Možete pripremiti lagani čaj od korena selena, koprive i sirćeta. On će vam pomoći da rešite probleme sa osipima po telu, sa opadanjem kose i za brzo zarastanje dubokih rana.

Možete da pripremate kupke od selena kod problema sa gljivicama na stopalima, svrabom, bolestima kostiju i zglobova. Dejstvo ove kupke je veoma brzo.

Na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti, začin selen je nezamenjiv, kada se priprema riblja čorba ili se priprema tradicionalno pečeno jagnje. Mnogi iskusni kuvari stavljaju selen u pileću čorbu, pasulj, različite sosove i obavezno u teža mesa.

I dok listovi selena mogu da začine babinu riblju čorbu, plod ove biljke se koristi za mariniranje povrća u kombinaciji sa drugim začinima, kao što su lovorov list, peršun, biber ili se stavljaju u mesne konzerve.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji