Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?

Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?

Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima.

Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima mnogo trave, u voćnjacima, baštama i na drugim mestima. Period rasta smrčka je od kraja marta do kraja maja meseca.

Ima šansi da se smrčak pronađe i u kasnijem periodu, ali je to moguće samo u visokim predelima. Smrčak se može pronaći kao pojedinačna pečurka, ali se mogu pronaći i čitave kolonije na jednom mestu.

Ime mnogo vrsta smrčaka, ali su nijanse u pitanju i samo će pravi poznavaoci moći da uoče razlike između različitih vrsta.

Zbog svojih neuporedivih kulinarskih kvaliteta i zbog toga što se pronalazi relativno teško, ova vrsta pečurke spada među skuplje, kako kod nas, tako i u inostranstvu, gde je još veći problem što je nema, jer je nestručnim branjem i prevelikom eksploatacijom prosto istrebljena. Izuzetan ukus i kvalitet, ovu pečurku čine veoma željenim delom mnogih luksuznih i istančanih delikatesa.

Treba da budete upoznati sa pravilnim načinom branja ove pečurke, a posebno da znate sigurno kako ona izgleda, jer se nikako ne preporučuje da je beru neiskusni sakupljači divljih pečuraka, a sve zbog rizika od trovanja.

Ako i pored visoke cene ove pečurke želite da kupite neki komad i da ga probate, uvek pažljivo gledajte pečurke da bi bili sigurni da su sveže i da imaju prijatnu aromu.

Pored toga što ih možete upržiti u maslacu sa peršunom, uz ove pečurke možete pripremiti neverovatnu svinjetinu sa smrčcima, o kojoj će vaši gosti dugo govoriti.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji