Zbog nepostojanja zamrzivača u prošlosti, kako bi sačuvale paprike za zimu, naše bake su ih sušile. Sada, u današnje vreme, svi smo već navikli na brze i lake načine i preferiramo da zamrznemo crvenu papriku ili da je kupujemo u prodavnici, jer je možemo pronaći tokom cele godine, a retko se ili skoro nikada ne odlučujemo da je sušimo za zimske mesece.
Tržište je toliko razvijeno, da se tokom cele godine uvozi sveže povrće iz zemalja gde je njegova sezona. Ipak, istina je da se ništa ne može porediti sa ukusom suvih crvenih paprika, punjenih pirinčem i lukom.
Koliko god da ima svežih paprika na tržištu, trpeza za Badnje veče neće biti ista bez punjenih suvih paprika sa belim pasuljem i sa time se morate složiti.
Sada se u većini prdavnica mogu pronaći i suve i pakovane suve paprike, ali ako imate dvorište i u njemu gajite paprike ili jednostavno držite do toga šta ćete jesti i kakvog će to kvaliteta biti, zbog čega ne bi sami napravili suve paprike? Sigurno će biti ukusnije ako ih osušite kod kuće.
To je veoma lak posao. Postoji i specijalna vrsta paprika za sušenje - zove se Beseneto, ali mogu da se suše i sve druge vrste. I tako - kako se nižu paprike za sušenje?
Paprike moraju biti cele - ne vadi se seme iz njih. Dugačak konac udenite u deblju iglu i uz njihovu pomoć se niže paprika. Probušite papriku u osnovi drške, u njenom najširem delu i provucite konac. Na isti način probušite sledeću papriku, a rastojanje između paprika treba da je oko 5 cm.
Ovako nižite paprike dok od konca ne ostane taman toliko da možete da ga vežete u čvor. Ovako nanizanu papriku okačite u senku i na provetreno mesto, dok se ne osuše. Isti je princip i kod nizanja ljutih paprika.
Komentari