Kako se dimi meso?

Kako se dimi meso?
Fotografije: bonapeti.rs

Dimljenje je proces prerade mesa, slanine ili ribe kroz smesu dima i vazduha. Dimljenje mesa je idealan način da ga očuvate duže vreme. Ovaj način čuvanja mesa se koristi od davnina. Dimljenjem, meso ne samo da produžava rok trajanja već dobija i poseban ukus.

Kako dimiti meso? Postoje dve osnovne metode za dimljenje mesa - toplo i hladno dimljenje.

Toplo dimljeno meso

Toplo dimljeno meso se priprema na temperaturi od 20 do 30 stepeni. Trajanje ovog dimljenja je oko 2 dana. Pogodni za ovaj način dimljenja su kuvano - dimljeni proizvodi. Imaju kratak rok trajanja.

Hladno dimljeno meso

Hladno dimljenje mesa je pogodna tehnika za zimsku sezonu. Temperatura dima je 8-10 stepeni. Trajanje dimljenja je oko 5 dana. Dimljeno meso na ovaj način imaju najduži rok trajanja. Ova metoda je pogodna za dimljene kobasice, meso svinja i zečeva, sirovo meso. Ako se meso obrađuje na ovaj način, ono mora biti unapred posoljeno.

Ono što je važno kada je dimljenje u pitanju je to da vatra ne treba da postoji, već da samo tinja. Gotovo dimljeno meso je prepoznatljivo po svojoj boji, mora da postane tamno braon.

Kako dimiti meso

Dimljenje je dugačak proces, ali je krajnji rezultat je vredan truda.

Nasecite meso ili slaninu na komade, koji ne bi trebalo da budu previše debeli. Kod deblje sečenog mesa, soljenje i dimljenje postaje teže i traje duže. U zavisnosti od vrste mesa i prisustva masnoća, soljenje je različito. Solenje se može obaviti u salamuri (slanoj vodi) ili suvim soljenjem. Takođe možete koristiti običnu so ili morsku so.

Salamura se priprema od 1 kg soli i 10 litara vode. Kada je suvo soljenje u pitanju, meso ili slanina se obilno posipaju solju. Svinjsko meso se soli u salamuri ili suvom solju. Poželjno je da ostane u slanoj vodi oko 5-6 dana.

Meso piletine i zeca se soli oko 36-40 sati u salamuri. Za ovu vrsta mesa se takođe mogu koristiti oba načina soljenja. Za slaninu se preporučuje se suvo soljenje koje traje 1 - 2 dana. Pre dimljenja, meso mora se oprati i osušiti. Pre dimljenja, meso može biti začinjeno različitim začinima, ali ga možete dimiti i bez njih.

Dimljenje mesa se odvija u specijalnim komorama za dimljenje. Ima i komora koje se mogu kupiti, ali ako ih nemate, možete to učiniti sami. Meso se kači na rastojanju jedno od drugog.

Vreme potrebno za dimljenje različitih vrsta mesa je različito. Svinjetina se dimi najmanje 8 sati, za piletinu i zečje meso dimljenje traje oko 3-4 sata. Gotovo dimljeno meso mora imati tamno braon boju. Kada je meso dimljeno, ostavlja se na provetrenom mestu, na rastojanju jedno od drugog da se nekoliko dana osuši.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji