Bamija spada u najstarije povrće, koje je gajeno u Etiopiji i u dolini reke Nil, još pre 3 hiljada godina. Najveći proizvođači na svetu, u ovom trenutku su Pakistan, Indija i Nigerija.
Bamija je bogata vitaminima A, C i vitaminima iz grupe B, sadrži ogromne količine kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i pektina.
Bamija je veoma pogodna za korišćenje kod dijeta i u različitim režimima ishrane, jer je niskokalorična, poboljšava razmenu materija i ubrzava metabolizam. U 100 g bamije ima oko 25 kalorija.
Birajte bamiju sa sveže zelenim mahunama, bez crnih mrlja po njima. Bamiju možete čuvati u frižideru, ali ne više od 3 dana. Veoma brzo se kvari i zbog toga je preporučljivo da se zamrzava. Prvo počistite drške i operite bamiju, a nakon toga je blanširajte i dobro ocedite. Bamiju stavljajte u kese u porcijama, dobro ih hermetički zatvorite i stavite u zamrzivač.
Postoje i druge mogućnosti da se bamija sačuva, a to su sušenje, mariniranje i konzerviranje. Kako god da odlučite da je pripremite, bamija ostaje veoma ukusna i korisna.
Pogledajte i naše prekrasne recepte sa bamijom.
Komentari