Bonapeti.rs»Saveti»Kako se karamelizira luk?

Kako se karamelizira luk?

Kako se karamelizira luk?
Fotografije: Sia Ribagina

Karamelizovani luk dodaje dubok, bogat i sladak ukus skoro u svaki tanjir pripremljenog jela. I pored toga što ova proces oduzima malo više vremena, rezultat je svakako vredan. Luk je prirodno sladak, a karamelizovanje nastaje termičkom obradom šećera, kada se polako i u dužem vremenskom periodu priprema luk, njgeov prirodni šećeri se karamelizuju, a sve to dovodi do intenzivnog i čudesnog mirisa.

Odaberite luk. Koristite žuti luk, ali će vam i crni luk bele boje ili crveni luk završiti posao. Počnite nasečenim lukom i maslinovim uljem u tiganju na srednjoj temperaturi (ako rešite da karamelizujete u maslacu, dodajte i malo ulja ili maslinovog ulja, jer maslac ima nižu tačku gorenja).

Trebaće vam veoma veliki tiganj, kako bi imali dovoljnoi mesta da se luk pripremi i karamelizuje. I uverite se da imate mnogo nasečenog luka. Količina luka će se značajni smanjiti tokom procesa karamelizacije. Ako pak, sa druge strane, stavite previše luka u tiganj, on će ispustiti vodu i biće pripremljen na pari. U krajnoj liniji, on će se karamelizirati, ali će to predugo trajati, kako bi dobili rezultat.

Nemojte seći luk na sitno, jer će brzo zagoreti i zalepiti se za dno tiganja. Dodajte so. To će izvući vodu iz luka. Dok se priprema, luk će prvo omekšati, a kasnije postati sočan. Nakon toga, uživajte u procesu i mešajte povremeno, dok luk ne postane smeđe boje ili dok se ne karamelizira, čineći ga da postane sladak i ukusan. Ovo će vam oduzeti oko 10 do 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni