Postoji nekoliko načina da napravite figurice na pogačama.
1. Dekoracija od istog testa za pogaču u koje se stavlja još malo brašna da bude dosta tvrđe testo i od njega se prave figurice. Ovo testo povećava svoju zapreminu, jer u njemu ima kvasca. Stavlja se na pogaču kada ona naraste i kada je premažemo žumancem. Kako bi figurice bile bele, pospite ih sa malo brašna.
2. Figure od brašna, soli i vode, koji se umese zajedno. Ove figurice imaju boju koju ima i pogača. Postavljaju se kada se pogača premaže žumancem, neposredno pre pečenja.
3. Figurice od jednakih delova soli i brašna (1:1) i vode. Ove figurice ostaju bele, ali su i previše slane. Stavljaju se neposredno pre pečenja, preko pogače koja je premazana jajetom.
4. Dekoracija od jednog dela skroba, dva dela brašna, soli i vode dovoljno da se umesi tvrdo testo kao plastelin. Lako se oblikuje, a figure su lepe i bele i mogu da se jedu. Ova dekoracija se stavlja neposredno pre pečenja i preko pogače premazane jajetom.
5. Figurice od kuvanog testa. Jednu šolju vode prokuvajte na vatri, dodajte 1 kašičicu soli i 3 šolje brašna. Napravite tvrdo testo. Figurice se stavljaju 10 minuta pre nego što se pogača ispeče i izvadi iz rerne, a lepe se na pogaču belancem.
6. Slatka dekoracija od kuvanog testa. Prokuvajte 90 ml vode, 90 g šećera i 1 kašiku meda. Kada provri, smesa se skida sa vatre i hladi se. Posle toga se stavlja brašno da se dobije elastično testo. Stavlja se neposredno pre pečenja preko premazane pogače. Za sjaj, možete figurice premazati četkom potopljenom u šećerni sirup pred sam kraj pečenja.
7. Za slatke pogače se pravi testo od vode, šećera, meda i kakaa. Stavljate sve na vatru - 90 ml vode, 90 g šećera, 1 kašiku meda, 2 kašike kakaa. Kada se ohladi, stavite brašno.
8. Slatka dekoracija sa belancem. 20 ml istopljenog maslaca, 1 belance, 10 ml svežeg mleka, 2 kašike šećera u prahu i 2 kašike brašna. Umutite mikserom i na kraju dodajte brašno. Treba da dobijete elastično testo. Figurice se stavljaju 20 minuta pre nego što pogača bude gotova. Lepe se belancem.
Komentari