Kako se pravi mokačino?

Kako se pravi mokačino?
Fotografije: bonapeti.rs

Ovaj napitak, koji u sebi sadrži kofein, tokom poslednjih 10 godina ima veliku popularnost. Napitak je baziran na italijanskom kapućinu, podseća na late, ali ima čokoladni ili ukus kakaa.

Upravo ime napitka dolazi od reči "Moka" - vrste kafe, teške kafe sa gustom konzistencijom, laganim mlečno-čokoladnim i laganom aromom tartufa. Arapski grad Moka u Jemenu je mesto gde se odgajala ta vrsta kafe. U opštim linijama, recept za moku je u stvari kapućino sa čokoladom ili kakaom.

Najbolje mokačino se priprema od sveže samlevene kafe i dobrog kakaa ili ako se rešite za čokoladu, od prave, dobre čokolade.

Za klasičnu Moku, koristite tamnu ispečenu kafu i tamnu čokoladu ili kakao u prahu. Jednostavan i osnovni recept za mokačino je 1 šolja sveže skuvane kafe, 2 kašike šokolade ili kakaa u prahu, 1 kašika pavlake ili mleka. Razume se da uvek možete da eksperimentišete i da dodate tamnu čokoladu ili belu čokoladu, da dodate prstohvat morske soli, cimeta, muskatnog oraščića ili čilija u prahu.

Mokačino, kao i kapućino, obično sadrži mlečnu penu na vrhu, ali je uobičajeno da se servira sa pavlakom, kao topla čokolada. Cimet, štapići cimeta, kakao u prahu ili maršmelou bonbone, čest su ukras za mokačino.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji