Sve zavisi od sorte pirinča koji želite da pripremate.
Ako koristite prerađevinu,gde je pirinač delimično pripremljen, nema potrebe da ga potapate.
Razne vrste belog pirinča mogu i da se ne potapaju, zato što dovoljno brzo provru. Uprkos tome, preporučuje se da se potopi zbog tehnologije koju je koristio proizvođač za ljuštenje i izbeljivanje zrna.
Vreme potapanja pirinča može da varira 30 minuta do 2 sata, u oba slučaja pirinač će se skuvati za 20-ak minuta.
Na sasvim drugačiji način se radi sa netradicionalnim vrstama pirinča - crnim, braon, integralnim, divljim itd.
Divlji i braon pirinač se preporučuje da se natopi na 8-10 sati. Na taj način ćete uspeti da skuvate 20-30 minuta.
Za crni i integralni pirinač je dovoljno i 5-6 sati da stoji.
Uvek kada potapate pirinač, koristite dovoljno veliku posudu, u koju može da stavi 2-3 puta više obima. To će vam dozvoliti da sipate dovoljno vode da bi pirinač mogao da nabubri.
Uprskos tome što je pirinač bio natopljen u vodi, nemojte zaboraviti da ga lepo operete pre nego što počnete sa pripremom.
Komentari