Petao može biti veoma ukusan, samo je bitno da se spremi na pravilan način. Njegovo meso je uglavnom žilavo i iziskuje posebnu obradu, kako bi dobio neodoljiv ukus i aromu.
U Francuskoj se poštuju mali petlovi, ali kod nas supa od ove pernate životinje ili pak petla sa kiselim kupusom, su prava klasika.
Da bi meso petla bilo ukusno i krhko, potrebno je malo strpljenja i naravno želje.
Na prvom mestu, možete namočiti petla isečenog na komade u slanu vodu na 2-3 sata, cilj je da meso postane krhko.
Nakon toga, izvadite ga iz vode, operite i premažite marinadom od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka, soli i bibera. Ostavite ga da odstoji u marinadi barem 7-8 sati, nakon toga pređite na kuvanje petla.
Kako biste sebi olakšali, koristite ekspres lonac, tako što u vodu u kojoj će se kuvati petao dodate jednu celu glavicu luka, lovorov list, biber u zrnu, kockicu maslaca, 1/2 vezicu svežeg peršuna i 2-3 grančice svežeg čubara.
Da biste uklonili teške arome iz mesa, možete dodati i 2 supene kašike votke. Ako je petao mlad, skuvaće se za otprilike sat vremena.
U slučaju da je star, u šerpi može "provesti" barem 2 sata.
Ako imate slobodnog vremena i želje, ovu pernatu životinju možete skuvati u običnoj šerpi, ali znajte da će u nekim slučajevima biti potrebno ceo dan da stoji na ringli da bi bio se dobilo krhko i ukusno meso.
Nakon kuvanja petla dobija se savršen bujon od kog može da se skuva supa od petla, a od mesa možete da se pripremi paprikaš, supa, pirinač ili kupus u rerni i generalno svako jelo za koje se koristi pileće meso.
Komentari