Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva petao?

Kako se kuva petao?

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
618
Kako se kuva petao?

Petao može biti veoma ukusan, samo je bitno da se spremi na pravilan način. Njegovo meso je uglavnom žilavo i iziskuje posebnu obradu, kako bi dobio neodoljiv ukus i aromu.

U Francuskoj se poštuju mali petlovi, ali kod nas supa od ove pernate životinje ili pak petla sa kiselim kupusom, su prava klasika.

Da bi meso petla bilo ukusno i krhko, potrebno je malo strpljenja i naravno želje.

Na prvom mestu, možete namočiti petla isečenog na komade u slanu vodu na 2-3 sata, cilj je da meso postane krhko.

Nakon toga, izvadite ga iz vode, operite i premažite marinadom od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka, soli i bibera. Ostavite ga da odstoji u marinadi barem 7-8 sati, nakon toga pređite na kuvanje petla.

Kako biste sebi olakšali, koristite ekspres lonac, tako što u vodu u kojoj će se kuvati petao dodate jednu celu glavicu luka, lovorov list, biber u zrnu, kockicu maslaca, 1/2 vezicu svežeg peršuna i 2-3 grančice svežeg čubara.

Da biste uklonili teške arome iz mesa, možete dodati i 2 supene kašike votke. Ako je petao mlad, skuvaće se za otprilike sat vremena.

U slučaju da je star, u šerpi može "provesti" barem 2 sata.

Ako imate slobodnog vremena i želje, ovu pernatu životinju možete skuvati u običnoj šerpi, ali znajte da će u nekim slučajevima biti potrebno ceo dan da stoji na ringli da bi bio se dobilo krhko i ukusno meso.

Nakon kuvanja petla dobija se savršen bujon od kog može da se skuva supa od petla, a od mesa možete da se pripremi paprikaš, supa, pirinač ili kupus u rerni i generalno svako jelo za koje se koristi pileće meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni