Sarme su klasika naše kuhinje. Mogu biti od kupusa, ali i od listova vinove loze. Savijanje sarmi je izazov za svakog kuvara, ali ipak to vredi zato što su veoma ukusne.
Sarme se pripremaju sa kiselim ili svežim kupusom. Za Badnje veče i Božić sarme zauzimaju počasno mesto na prazničnoj trpezi.
Nadev za pripremu sarmi je lak.
Za sarme sa kiselim kupusom vam je potrebno: 1 glavica kiselog kupusa, 400 g mlevenog mesa, 1/2 šolje pirinča, ulje, paradajz pire 2-3 supene kašike, biber, aleva paprika, nana, glavica luka, 1 šargarepa, rendana ili isečena na kockice.
Ako su sarme posne, u nadev se osim pirinča može dodati i suvo grožđe, komadići suvih šljiva ili pečurke.
U tiganju ugrevamo ulje i propržimo sitno isecjan luk i rendanu šargarepu. Mleveno meso prethodno pomešamo začinima i malo vode. Dodajemo mleveno meso, pomešamo sa lukom i šargarepom da dobijemo mrvice i sipamo opran i oceđen pirinač.
Mešamo dok ne postane providan i dodajemo pardajz pire, alevu papriku i prelivamo sa čašom bujona ili toplom vodom. Kad nabubri, skidamo i ostavljamo da se malo ohladi - tada je nadev za sarme s mlevenim mesom i pirinčem gotov.
Možete prirpemiti sa seckanim mesom. Potrebno vam je oko 1 kg svinjskog ili ćurećeg mesa. Najbolje kad pripremate sa svinjskim grudima. Pripremamo na isti način kao i sa mlevenim mesom, samo što dodajemo sitno iseckano meso. Kad se proprži, dodajemo pirinač, začine, čubar, biber i alevu papriku.
Na kraju sve prelivamo 1 šoljom rasola i čim provri skidamo sa vatre. U svaki list sipamo po 1 supenu kašiku nadeva i uvijamo u sarmice. Poređamo u šerpu, prelivamo vodom da ih pokrij, poklopimo tanjirom i kuvamo na ihoj vatri 1 sat dok ne bude gotovo.
Komentari