Proso se sve češće može naći na jelovnicima zdrave ishrane, jer u sebi sadrži čitav niz korisnih supstanci, štiti od kamenja u bubrezima, dijabetesa, štiti srce i krvne sudove. Posebno je korisno za žene, koje ulaze u menopauzu. Ima korisnu osobinu da regeneriše tkiva u organizmu. Sasvim zasluženo, proso krči sebi put ka trpezama sve više ljudi, i već sada, sve manji broj ljudi smatra da je to samo hrana za životinje.
U kulinarstvu, proso se koristi pre svega u obliku brašna, ali je moguće da se konzumira i kuvano, u salatama i različitim jelima od povrća. Proso se kuva veoma lako. Samo treba da ga potopite u vodi nekoliko sati, kako bi se skuvalo lakše.
Nakon što voda proključa, promenite vodu i sipajte novu, čistu. Odnos vode i prosa je 3:1. Proso se kuva oko 20 minuta ili dok potpuno ne upije vodu. Ako ne potopite proso u vodu, kuvaćete ga dosta duže. Kuvajte na umerenoj vatri, čekajući da jednostavno upije vodu. Jedna od najvećih prednosti prosa je to što ne sadrži gluten i korisno je za osobe, koje pate od netolerantnosti na gluten.
Pogledajte nekoliko ukusnih recepata sa prosom: Predjelo sa prosom i povrćem, Proso sa kiselim kupusom i cveklom i Posne ćuftice od prosa.
Komentari