Prva stvar, koju treba da uradite, je da nabavite lepu koprivu. Najbolja varijanta je da je sami uberete u vašem zadnjem dvorištu. Na taj način ste sigurni da nije prskana hemikalijama.
Ako nemate dvorište, a ipak ste rešili da sakupljate koprivu, onda to činite daleko od puteva ili njiva. Postoje dva načina da berete koprivu - da je uberete sa stablima i da je takvu blanširate ili da je berete list po list, tako što kidate samo najmlađe listove na vrhu stabla - vaš izbor.
Dobro operite koprivu. Na vatru stavite duboku i široku šerpu, koju ste do pola napunili vodom i ostavite da proključa. Pripremite i veliku posudu punu ledene vode za šokiranje blanširane koprive.
Koprivu stavite u vrelu vodu na oko 2-3 minuta, a prethodno u vodu stavite malo soli (ona će očuvati boju i celovitost listova).
Koprivu vadite rešetkom iz vrele vode i odmah je stavljajte u posudu sa ledenom vodom da je šokirate. Samo šokiranje se pravi da bi se očuvala lepa zelena boja koprive i da bi se zaustavilo njeno kuvanje. Ostavite koprivu u ledenoj vodi oko minut, minut i po, pa je zatim izvadite rešetkom na krpu.
Ostavite koprivu preko krpe kako bi se ocedio višak vode. Ovako blanširanu koprivu možete da koristite odmah u mnogim jelima ili da je zamrznete za neko buduće vreme i odgovarajući trenutak. Ako ćete zamrzavati koprivu, odmah napravite čvor od krpe i na taj način icsedite vodu iz kopriva, koje su tokom blanširanja upile. Nemojte da previše stiskate koprivu, već to činite nežno - ipak treba da očuvate listove, da budu celi, a ne da dobijete pire.
Jedite više koprive, posebno kada je njena sezona. Možete da pravite čaj od nje, kako bi organizmu obezbedili neophodne vitamine i minerale - gvožđe, kalcijum, vitamine A, C, E i druge minerale.
Kopriva ima mnogo lekovitih osobina i zbog toga je sakupljajte, čuvajte i koristite.
Komentari