Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi sok od cvekle?

Kako se pravi sok od cvekle?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
329154
Kako se pravi sok od cvekle?

Sok od cvekle je veoma koristan. On je bogat nitratima, aminokiselinama i vitaminom D.

Kada se konzumira ovaj sok, normalizuje se pritisak, poboljšava se fizičko stanje organizma, čisti se organizam od štetnih materija, reguliše metabolizam. Sok od cvekle pomaže kod glavobolje, zubobolje i menstrualnih bolova. Ima pozitivno dejstvo na kosu i kožu.

Izuzetno je koristan za trudnice, jer ima visok sadržaj folne kiseline u sebi.

Uprkos tome što je ovaj sok veoma koristan, treba biti pažljiv sa njegovom konzumacijom.

Stručnjaci savetuju da se počne sa konzumacijom malih količina i da se one postepeno uvećavaju. Ako odmah počnete da konzumirate veće količine soka od cvekle, može doći do neželjenih dejstava, zbog njegovih osobina da oslobađa od zatvora i da deluje kao diuretik.

Druga opasnost kod konzumacije većih količina soka od cvekle je naglo i drastično spuštanje pritiska. To može da dovede do slabosti i ošamućenosti.

Dobro je da se sok od cvekle kombinuje sa sokom od šargarepe ili od jabuke, jer koncentrovani sok od cvekle može da izazove dijareju.

Zbog svoje tvrdoće i male količine soka koji sadrži, od oko 100 g cvekle možete da iscedite oko 30-40 ml soka.

Dobro je da nekoliko sati pre ceđenja soka cveklu potopite u hladnu vodu. Tkom stajanja u hladnoj vodi iz cvekle se izbacuju štetne materije i ona postaje sočnija. na taj način ćete dobiti više soka iz cvekle.

Kako se pravi sok od cvekle?

Recept broj 1

Neophodne namirnice:

cvekla - 1 glavica

jabuke - 1 manja

celer - 2 grane

šargarepa - 2 komada

đumbir - 1 komad

limeta - 1 komad

Način pripreme:

Prvi korak kod pripreme soka od cvekle je da se cvekla očisti, opere i naseče.

Đumbir, jabuka, šargarepa i limeta se takođe peru, čiste i seku.

Najlakši način da se dobije sok od cvekle je da se koristi presa za sok. Sve namirnice se stave u sokovnik. Sok je gotov.

Recept broj 2

Neophodne namirnice:

cvekla - 1 glavica

šargarepa - 2 komada

limun - 1 komad

Način pripreme:

Cveklu, limun i šargarepu operite, oljuštite i nasecite na komade. Sve namirnie stavite u sokovnik.

Sok od cvekle je gotov.

Sok od cvekle ne treba da konzumiraju osobe koje pate od žuči, bubrega i visokog pritiska.

Konzumacija soka od cvekle može da izazove alergijsku reakciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji