Cimet je začin poznat ljudima vekovima. On se spominje i u bibliji.
U starom Egiptu se cimet smatrao bogatstvom i bio je skuplji i cenjeniji od zlata.
Tokom vekova je cimet korišćen kao lek i kao začin. On je veoma koristan kao preventiva i kao lek za čitav niz oboljenja.
Cimet ima antibakterijsko dejstvo, deluje protiv gljivica i parazita.
Kako da čuvate cimet?
Kako bi cimet bio koristan duže vreme, on treba da se čuva pravilno. Na taj način će sačuvati svoje korisne osobine.
Kao i za sve začine, tako i za cimet, neprijatelji su dnevna svetlost, provetravanje i vlaga.
Najbolje je da za čuvanje cimeta odaberete staklenu teglu. Ova tegla treba da se zatvara veoma dobro i da se postavi na suvo i tamno mesto.
Kada čuvate štapiće cimeta pravilno, rok trajanja može da bude od jedne do dve godine.
Ako se radi o cimetu u prahu, rok trajanja, kod pravilnog čuvanja je do 6 meseci.
Pre nego što koristite cimet, treba da proverite njegovu svežinu. Za to je potrebno da samo pomirišete cimet. ako osetite sladunjavu aromu, onda nema problema - možete da koristiti.
Komentari