Med ima neograničen rok trajanja, jedan je od najtrajnijih prehrambenih proizvoda, ali da bi zadržao korisna i lekovita svojstva, treba ga pravilno čuvati.
Tri važna faktora za čuvanje meda su:
- dalje od direktne sunčeve svetlosti;
- odgovarajuća posuda;
- odgovarajuća temperatura skladištenja.
Jedna od najvažnijih stvari je da se med drži dalje od direktne sunčeve svetlosti, jer se na direktnoj sunčevoj svetlosti zagreva i gubi većinu svojih jedinstvenih korisnih svojstava.
Dobro je čuvati med u keramičkim ili zemljanim posudama sa dobro zatvorenim poklopcima. U većini slučajeva ovaj pčelinji proizvod čuva se u staklenim teglama i zato ga je važno držati na hladnom i tamnom mestu.
Ne preporučuje se čuvanje u plastičnim posudama duže od dve godine. Med ne treba čuvati u posudama od cinka, bakra, aluminijuma ili drugih metala zbog kiselina koje se oslobađaju.
Najboljim pakovanjem meda smatra se prirodna voštana pita. Najbolje je čuvati ga na temperaturi od 4 do 20 stepeni.
Ako se čuva na temperaturi iznad 20 stepeni, med potamni i gubi korisna svojstva.
Takođe pogledajte kako da prepoznate lažni med. A ako želite da zasladite svoj život, pripremite jedan od naših recepata za medene torte ili bakine medenjake.
Komentari