Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravite domaći pileći bujon?

Kako da napravite domaći pileći bujon?

GERGANA YaNKOVAGERGANA YaNKOVA
Inovator
7343
Kako da napravite domaći pileći bujon?

Bujon je osnovni sastojak svih ukusnih supa i čorbi. Obično se sve vrste čorbi pripremaju od kostiju određene životinje, kojima se dodaje povrće poput luka, šargarepe, celera, belog luka, pečuraka, kao i crvena i zelena paprika.

Pored upotrebe u pripremi tople i aromatične pileće supe ili čorbe, bujon je pogodan i za direktnu konzumaciju, posebno u hladnim zimskim danima.

U prodavnicama možete kupiti male kocke bujona ili granule, ali samo da znate, one su zasićene hemikalijama, veštačkim ukusima i imaju previše soli.

Pitate se zašto odabrati domaći bujon umesto onog iz prodavnice?

Naravno, priprema domaćeg pilećeg bujona trajaće duže, ali možete da dodate sveže povrće, začine i začinsko bilje po vašem ukusu i ukusu svoje porodice.

Pileći bujon pripremljen kod kuće bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Takođe možete pripremiti veću količinu, a ostatak čuvati u frižideru / ne više od 1 nedelje /.

Evo i recepta za ukusni domaći pileći bujon:

pileće kosti ili pileća leđa - od 1 pileta

Crni luk - 1 glavica

Beli luk - 2 čena

Šargarepa - 2 komada

Celer - 1/2 šolja, isečen na kocke

Biber - 5-6 zrna

Lovorov list - 2 komada

Crvena paprika - 1 komad

Zelena paprika- 1 komad

Peršun

Ulje za prženje ili maslinovo ulje

U dubokoj šerpi /loncu/ ugrejte ulje ili maslinovo ulje. Dodajte povrće narezano na kockice. Zalijte sa 1,5 litrom tople vode, dodajte pileće kosti i peršun i začinite solju.

Dok bujon vri, može se stvoriti pena koju trebate ukloniti. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.

Ako je potrebno, dodajte još vode.

Uklonite gotovi pileći bujon sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi i koristite po potrebi, čuvajući ga u frižideru.

Pogledajte takođe:

- za šta je koristan bujon od kostiju;

- kako da napravimo riblji bujon;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji