Aronija je neverovatno korisno, ali vrlo kiselo i gorko voće. Zbog toga je prilikom kuvanja aronije obavezno dodavanje više šećera.
Možete napraviti sok od aronije, slatko od aronije, marmeladu od aronije, žele, skuvati je u šećernom sirupu i koristiti je za ukrašavanje i garniranje torti i kolača.
Aronija je vrlo korisna, pa ako imate sokovnik, napravite sok od aronije, koji treba odmah popiti. Ovo je opcija bez termičke obrade. Druga opcija - na 1 kg aronije stavite 800 g šećera.
Voće dobro operite, dobro ga ocedite od vode i pomešajte sa šećerom. Stavite u tegle i nakon što se slegnu, teglu dopunite. Posle 2-3 nedelje, kada aronija počne da ispušta sok i ispliva u tegli na vrh, dobro procedite smesu gazom i dobro iscedite voće.
Dobijeni sok sipajte u tegle ili boce, zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Sok od aronije smatra se snažnim imunostimulansom i preporučuje se uzimanje 1 kašike svakodnevno svim članovima porodice, posebno u jeku sezone gripa.
Komentari