Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi tutmanik?

Kako se pravi tutmanik?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
2138

Tutmanik je tradicionalno i veoma voljeno bugarsko jelo. On predstavlja umešenu pogaču od testa u kojoj ima sira.

Ima mnogo drugih recepata za tutmanik, kao na primer tutmanik sa mlevenim mesom, slatki tutmanik, ali tradicionalni tutmanik je sa sirom, jednostavan i brz za pravljenje, takođe i je i mnogo ukusan.

Odgovarajuć je kako za doručak, tako i za ručak i večeru.

Za tradicionalni tutmanik sa sirom potrebno vam je 500 g brašna, 3 jaja, 1 žumance, 250 g kravljeg sira, 1 šolja kiselog mleka, 120 g kravljeg maslaca, 1/2 šolje ulje, 25 g živog kvasca, 50 ml vode, 1 kašičica šećera i 1 kašičica soli.

Prvo treba da aktivirate kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i 1 kašičicom brašna. Ostavite da nadođe.

Posebno u duboku posudu prosejte brašno zajedno sa solju i napravite udubljenje. U njega sipajte kvasac, kiselo mleko i 1 jaje.

Umesite meko testo, podelite ga na 3 dela i ostavite ga da naraste na otprilike sat vremena.

U drugoj posudi umutite jaja, usitnjeni sir u njima i izmešajte.

Istopite maslac i pomešajte ga sa uljem.

Nadošla 3 dela testa razvijte u debelu koru. Prvu obilno premažite masnoćom i pospite smesom sa jajima i sirom.

Drugu koru stavite na prvu i ponovo premažite masnoćom i smesom sa jajima i sirom.

Treću koru stavite odozgo i uvijte u rolat. Podelite na 8 jednakih delova i stavite u nauljenu tepsiju tako da ima malo rastojanja između njih.

Pokrijte krpom i ostavite tutmanik da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Namažite umućenim žumancem sa malo vode i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok tutmanik ne dobije zlatkastu boju.

Vaš tradicionalni tutmanik sa sirom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji