Imamo jednu uspomenu iz detinjstva koja je povezana sa pripremanjem gjuzlema. Moja baba ih je pravila na najjednostavniji način, a kao rezultat toga bile su unikatno ukusne.
Prosto je mesila testo od mlake vode, jedne kašike sirćeta, prstohvata soli, malo ulja i brašna. Testo za tradicionalne gjuzleme je bez supstanci za narastanje, bez narastanja i bez frke.
Baba je razvijala testo tanko, posipala sirom i sitnim sirom, zatvarala kao kesu i pekla domaće gjuzleme direktno na peći na drva.
Nakon toga je pripremljene gjuzleme mazala maslacem, a po sobi se raznosila predivna aroma, a mi smo rado jeli i pili kompot ili jogurt.
E, sad su već druga vremena - moderna, drugačija. Nema peći na drva, ali postoji indukciona ringla, rebrasti tiganj i čak kombinovana pećnica. Za sad ćemo kombinovanu pećnicu ostaviti po strani i zadovoljićemo se ringlom i tiganjem koji su potrebni za pripremanje mekanih i ukusnih gjuzlema.
A evo i potrebnih sastojaka:
Kiselo mleko - 250 ml
Soda bikarbona - 1 kašičica
Jaja - 1 komad
Ulje - 3-4 supene kašike
So - 1 kašičica
Brašno
Maslac - za premazivanje
Sir/sitni sir - za nadev
Soda se rastvara u kiselom mleku, nakon čega se dodaje so, ulje i jaje. Sve se izmeša i postepeno se dodaje prosejano brašno.
Umesi se meko testo i ostavlja se da odmori na otprilike pola sata.
Nakon toga se testo deli na 7-8 jednakih delova i svaka lopta se razvija.
Tako dobijena kora se posipa sirom i zatvara se kao kesica.
Gjuzleme se peku u rebrastom ili teflonskom tiganju bez masnoće.
Kada je gjuzlema gotova, premazuje se maslacem.
Tako prirpemljene gjuzleme postaju mekane i ukusne, a ukoliko koristite domaći kravlji maslac, možete i da se približite onoj aromi u babinoj kući.
Komentari