Bonapeti.rs»Saveti»Kako se prave gjuzleme?

Kako se prave gjuzleme?

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
618
Kako se prave gjuzleme?

Imamo jednu uspomenu iz detinjstva koja je povezana sa pripremanjem gjuzlema. Moja baba ih je pravila na najjednostavniji način, a kao rezultat toga bile su unikatno ukusne.

Prosto je mesila testo od mlake vode, jedne kašike sirćeta, prstohvata soli, malo ulja i brašna. Testo za tradicionalne gjuzleme je bez supstanci za narastanje, bez narastanja i bez frke.

Baba je razvijala testo tanko, posipala sirom i sitnim sirom, zatvarala kao kesu i pekla domaće gjuzleme direktno na peći na drva.

Nakon toga je pripremljene gjuzleme mazala maslacem, a po sobi se raznosila predivna aroma, a mi smo rado jeli i pili kompot ili jogurt.

E, sad su već druga vremena - moderna, drugačija. Nema peći na drva, ali postoji indukciona ringla, rebrasti tiganj i čak kombinovana pećnica. Za sad ćemo kombinovanu pećnicu ostaviti po strani i zadovoljićemo se ringlom i tiganjem koji su potrebni za pripremanje mekanih i ukusnih gjuzlema.

A evo i potrebnih sastojaka:

Kiselo mleko - 250 ml

Soda bikarbona - 1 kašičica

Jaja - 1 komad

Ulje - 3-4 supene kašike

So - 1 kašičica

Brašno

Maslac - za premazivanje

Sir/sitni sir - za nadev

Soda se rastvara u kiselom mleku, nakon čega se dodaje so, ulje i jaje. Sve se izmeša i postepeno se dodaje prosejano brašno.

Umesi se meko testo i ostavlja se da odmori na otprilike pola sata.

Nakon toga se testo deli na 7-8 jednakih delova i svaka lopta se razvija.

Tako dobijena kora se posipa sirom i zatvara se kao kesica.

Gjuzleme se peku u rebrastom ili teflonskom tiganju bez masnoće.

Kada je gjuzlema gotova, premazuje se maslacem.

Tako prirpemljene gjuzleme postaju mekane i ukusne, a ukoliko koristite domaći kravlji maslac, možete i da se približite onoj aromi u babinoj kući.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni