Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi okupana pita?

Kako se pravi okupana pita?

Najlakše je da se okupana pita sprema sa gotovim korama, pečenim na saču. Možete i sami da napravite testo, ali nije potrebno, zato što ćete u svakoj prodavnici pronaći kore na saču - one su ručno pravljene i deblje su od finih kora za pitu.

Potrebni sastojci su kore na saču - 3 komada, okrugle, jedna se ostavlja cela, druge dve kore se seku na 4 komada u krst kroz sredinu - dobija se 8 komada i 1 cela kora.

Priprema se preliv od 3 jaja, 120 ml ulja, 120 ml svežeg mleka i 200 ml gazirane vode. Nadev za okupanu pitu je od 300-400 g izmrvljenog sira ili smese od sira i izrendanog kačkavalja.

Postoje dva načina za pripremanje okupane pite - jedan je u tiganju, drugi - u rerni. U oba slučaja kore se umaču prvo u posudu sa vrućom vodom na otprilike 1 minut, a nakon toga se šokiraju u posudi sa hladnom vodom.

Ukoliko spremate na tiganju, dno i zidove namažite maslacem, odozgo stavite celu okupanu koru, krajevi da vise na spoljnoj strani zidova. Stavlja se prva kora, zaliva se malom kutlačom smese od jaja i četkicom se dobro raspoređuje po korama da ne bude suvog mesta. Odozgo drugi komad kore, ponovo se zaliva kutlačom smese i posipa se delom sira. Na dve kore, dobro okupane smesom od jaja se raspoređuje nadev i tako dok ne nestanu svi komadi.

Na kraju se preklope krajevi koji vise sa obe strane, ponovo se sipa smesa od jaja i preklapa se ostalom korom. Koliko ima smese, premazuje se odozgo i ostavlja se u frižideru na 15 minuta da dobro upije.

Posle se stavlja na slabu ringlu, poklopi se poklopcem i pita se peče tako što se tiganj vrti sve vreme da ne zagori. S vremena na vreme se otklapa i drvenom špatulom se lagano podiže - ukoliko je porumenela, skida se sa ringle i okreće se na veliki tanjir ili poklopac.

Tiganj se ponovo podmazuje maslacem i pita se stavlja u njega da se zapeče i sa druge strane. Peče se ponovo sa poklopcem dok ne bude gotovo i okreće se u novi tanjir tako što se pokriva krpom, bez da se prska vodom da ne bi spala.

Na isti način se priprema i okupana pita u rerni u tepsiji i peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotova, lakše je, bez okretanja.

Vadi se i pokriva se krpom kako bi se poparila. Nakon 5-10 minuta jedemo okupanu pitu sa kiselim mlekom.

Na internetu postoji na hiljade recepata za kupanu pitu, ja sam izabrala ovaj, zato što svaki, čak i kuvar početnik može da je spremi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji