Iako je mnogi ljudi ne vole, svinjska pihtija je jedan istorijski delikates i neobično meze. Ona se pretežno sprema tokom zimskih meseci.
Da biste napravili pihtiju, treba da se naoružate vremenom i strpljenjem, zato što je proces kuvanja dug. Takođe i da biste uštedeli na račun struje, dobro bi bilo da kuvate na ringli na gas ili na vatri.
Za bržu varijantu mnoge domaćice više vole da kuvaju pihtiju u ekspres loncu.
Potrebni sastojci za tradicionalnu pihtiju:
Svinjske noge - 2 komada
Svinjske uši - 2 komada
Svinjski rep - 1 komad
Svinjska njuška 1 komad
Deo glave zajedno sa kožom - oko 300 g
Šareno meso - 300 g
Crni biber
Sirće
Beli luk
Ljuta aleva paprika
Način spremanja tradicionalna pihtije:
Sve sastojke dobro operemo, iseckamo ih na komade, stavljamo ih u šerpu i zalivamo vodom dok se u potpunosti ne pokriju, posolimo. Sastojke kuvamo dok u potpunosti ne budu gotovi. Meso treba da se odvaja od kostiju.
Vadimo sastojke i ostavljamo da se ohlade. Očistimo ih od kostiju i veoma sitno iseckamo.
Bujon procedimo. U posudu stavljamo iseckani beli luk, suve začine i sirće. U tanjir sipamo deo mesa i deo bujona.
Pihtiju garniramo smesom od belog luka i dobro mešamo da se pomešaju svi sastojci i poslužujemo sa čašom crvenog vina ili piva.
Živeli i neka Vam je slatko!
Komentari