Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni vrganj u maslacuDobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada.
Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli. Kad počne da dobija...
05. jun
Marinirani vrganj u teglamaStavite očišćene i iseckane vrganje u vrelu marinadu i kuvajte 20 minuta.
Izvadite pečurke i rešetkastom kašikom ih ohladite u hladnoj vodu.
Rasporedite vrganje u tegle i prelijte proceđenom marinadom....
27. jun
Vrganj u maslacu, medu i žumancetuOčistite pečurke, operite pod tekućom vodom, nemojte ih natapati. Isecite ih na ivice, a šunku na kocke.
Ako ste dolučili da garnirate sa pireom od cvekle, skuvajte 1/2 glavie i pretvorite je u pire sa malo maslinovog...
30. jul
Vrganji u testu sa pivomKako biste pripremili ove pohovane pečurke, vrganj očistite, donji deo stabla odsecite, ako ima potrebe operite ih i osušite.
Isecite vrganj na komade....
01. jul
Vrganji u tiganju sa maslacemPoslužite čudesno meze od vrganja u maslacu dok je toplo.
Pospite sa još malo crnog biber i sitno iseckanog svežeg peršuna i perca mladog luka.
Prijatno sa ovim vrganjima u tiganju sa maslacem!...
07. dec.
Čorba od vrganja i lisičarkePropržiti goveđu pršutu i ukrasiti serviranu čorbu od vrganja i lisičarke....
18. jun
VrganjVrste vrganja
Pravi vrganj /Boletus edulis/ je u našoj zelji poznat i kao hrastov vrganj ili samo vrganj. To je najpopularniji predstavnik ove vrste....
19. maj
Mirisna supa od svežih vrganja i tikviceLuk, šargarepu i drške pečuraka oprati i naseći na sitne kockice, pa prodinstati na biljnoj masnoći, dok ne omekšaju.
Preliti ih vrućim bujonom od pečuraka, staviti strukove majčine dušice i biber, pa ostaviti da vri na...
04. sep.
Svinjske grudi sa sosom od vrganja i hrskavom slaninomZačinite svinjske grudi solju, biberom i soja sosom. Ostavite ih u frižideru na 30 minuta. U tiganj stavite maslac i malo ulja. Pržite pečurke i izvadite na tanjir. U istoj masnoći pržite luk i beli luk.
Sipajte luk i...
05. feb.
Pasterizovani vrganjOčistite i operite vrganje. Prokuvajte vrganj u slanoj vodi oko 20 minuta. Izvadite ga rešetkom i ostavite da se ocedi.
Krupnije komade isecite, a sitne ostavite cele....
25. jul
Kako se konzervira vrganj?Vrganj je jedna od najboljih pečuraka za pripremu:
- pasta sa pečurkama;
- supa od pečuraka.
Pročitajte takođe kako čuvati vrganj i kako prepoznati vrganj....
24. okt.
Pohovani vrganjiOčistite pečurke i isecite ih na kriške debljine oko 1 cm. Posolite ih i pospite sa malo bibera.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, vino, so, prašak za pecivo, žumanca i belenaca umućena u sneg i promešajte. Treba da...
16. jul
Prženi vrganjiVrganji se seku na kriške i posole se po ukusu.
U tanjir sipamo brašno i uvaljamo kriške jednu po jednu sa obe strane....
20. jul
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku....
22. avgust
Supa od vrganjaTrenutno nije sezona pečuraka, posebno divljih, zato sam koristila zamrznute iz frižidera.
U posudu za kuvanje sipamo oko 2 litra vode, stavljamo pečurke, zamrznute /prethodno isečene na komade ili trakice/, sipamo malo...
31. jul
Vrganji sa pirinčemOčistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite.
Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
21. sep.
Čorba od vrganjaOčistite pečurke, najbolje je pažljivo da ih očistite četkicom i da ih obrišete vlažnom krpom. Isecite ih i ubacite u maslac i ulje i šerpu, gde se već prži očišćen i sitno isečen paškanat.
Promešajte, dok blago ne omekša...
08. okt.
Kako da spremite vrganjeVrganji iziskuju specijalnu pripremu, kako bi se njihova aroma osetila.
Miris vrganja se odlično kombinuje sa pečenom teletinom ili piletinom, ali i sa dinstanom zečetinom ili jagnjetinom....
25. sep.
Škembe čorba od vrganjaŠkembe čorba od vrganja se sipa u činiju i služi sa ljutom tucanom paprikom i belim lukom sa sirćetom. Bio bi divan dodatak i jedna prlenka....
21. okt.
Italijanska supa od vrganjaNakon što provri, smanjuje se ringla i italijanska supa od vrganja se ostavlja da se krčka dok pirinač ne bude gotov....
10. dec.
Čorba od sušenih vrganjaVrganje izdrobite na ne mnogo sitne komade i potopite u čašu sa vodom.
Dok su one u vodi, isecite sitno luk i šargarepu i propržite sa jednom kašičicim maslaca....
06. sep.
Ukusna supa od vrganjaOčistite i naseckajte vrganje na zalogaje.
U velikoj šerpi istopite maslac.
Dodajte sitno naseckan luk i beli luk.
Kuvajte zajedno otprilike 5 minuta.
Dodajte pečurke i kuvajte dok se dinstaju....
14. feb.