Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Naglo prženje mesa zbog zatvaranja - kako i zašto?Bogata je mnogim hranljivim sastojcima, uključujući proteine, gvožđe, vitamin B12, cink, selen. Takođe sadrži mangan, selen, bakar, folnu kiselinu i antioksidante....
12. jul
Šta da jedemo kod pojave Hašimota?Selen - preporučuje se dodavanje više selena u jelovnik kada je u pitanju ishrana kod ove bolesti. Namirnice bogate selenom su brazilski orasi, ostrige, semenke suncokreta, pečurke....
02. feb.
Čorba od zeljaDodaje se isečen selen.
Čorba od zelja vri, dok pirinač ne bude gotov i dok se zelje ne iskida.
Posebo je ukusna čorba od zelja sa namrvljenim sirom. Naravno, ako ne postite....
31. okt.
Čorba od koprive i kiseljakaNakon 5 minuta stavite i usitnite nanu, peršun i selen. Kada se pirinča skuva sve je gotovo.
Čorba od koprive ide uz kiselo mleko, pavlaku i beli sir.
Čorba od koprive i kiseljaka je mnogo ukusna....
16. maj
Kako se marinira pastrmka?Nakon 24 sata, riba se ređa u tegle, pospe se pimentom, lovorovim listom i selenom, prelije se prženim uljem (ne vrućim) i čuva se u frižideru....
02. januar
Riblja čorba sa sosomU šerpu sa vodom stavljamo isečen luk, 1 šargarepu, krompir i 1 grančicu selena i ostavimo da vri dok se krompir ne skuva....
01. okt.
12 namirnica koje će vam pomoći da preživite sezonu gripa i prehladaHrana bogata selenom
28 g brazilskog oraha sadrži mnogo više selena od preporučene dnevne vrdnosti ovog minerala, koji pomaže u povećavanju imuniteta....
31. okt.
Seme slačice - koristi i primenaMagnezijum u kombinaciji sa selenom semenu slačice daje antiinflamatorna i zagrevajuća svojstva. Kod upale mišića, prehlada preporučuje se topla obloga sa semenom slačice....
17. januar
Pečeni losos na pireu od kopriveU četvrtom minutu dodajte seckani selen. Sve se ocedi i stavi u blender.
Dodajte sok od dva limuna, maslinovo ulje i rendanu koru jednog limuna. Napravite pire....
09. april
Jagnjetina sa kiseljakom i pirinčemU maslinovom ulju dinstajte očišćen i isečen kiseljak, luk, nanu i selen. Dodajte pirinač, mleveni biber i 4 šolje bujona.
Sve zajedno pomešajte u plehu sa jagnjetinom....
05. maj
Riblja čorba sa maslinamaNa kraju stavite unutra masline, selen i iskidanu ribu. Posolite i ostavite na vatri još nekoliko minuta.
Servirajte čorbu posutu biberom....
01. jul
Brza, jednostavna i aromatična čorba od sočivaIsecite čenove belog luka i selen i dodajte u čorbu od sočiva.
Kuvajte još 5 minuta. Nakon toga sklonite sa vatre i uživajte dok je još topla.
Brza, jednostavna i aromatična čorba od sočiva je gotova....
27. sep.
Prolećna čorba od kopriveZatim dodajte nanu i selen, sitno iseckane, pa na kraju dodajte i orahe....
11. april
Dunavski šaranDodajte začine po ukusu - selen, biber i druge, tajni začin je "pripremljeno s ljubavlju".
Prelivamo uljem i malo vode i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo....
12. dec.
Čorba od šarenog pasuljaKada se skloni pasulj sa šporeta, iseku se sveži začini, peršun i selen.
Čorba od pasulja se servira topla....
10. april
Supa sa lopticama za dušuNa kraju isecite i dodajte zelene začine kao što su peršun, selen i majčina dušica.
I servirajte....
21. maj
Pržena palamida sa aromatičnim sastojcimaKrugove palamide uvaljamo u kukuruzno brašno u kojem su pomešani začini - beli luk u prahu, sušeni selen, majčinu dušicu, mirođiju, so i biber....
24. dec.
Plava Ribaplave ribe sadrži 124 kalorije, 20 g belančevina, 4, 24 g masti, 59 mg holesterola, 60 mg natrijuma, 372 mg kalijuma, 70 ml vode, 7 mg kalcijuma, 6 mg niacina, 36 mg selena, 227 mg fosfora, 33 mg magnezijuma....
27. jun
Jednostavna haringa na roštiljuDruga polovina se iscedi i sok od limuna se pomeša sa sve grančice isečenog selena.
Pečena riba se preliva dresingom.
Jednostavna haringa na roštilju se servira odmah....
13. okt.
Riblja čorba od karašaZačinimo sokom od limuna, biberom, peršunom i listovima selena. Kad se čorba ohladi, malo se želira sama....
23. feb.
Ćureća čorba sa lopticamaPosolimo, dodajemo selen i kuvamo još 5-6 minuta. Isključujemo ringlu i sipamo sveže mleko. Promešamo i skidamo sa vatre.
Serviramo supu sa lopticama....
24. april
Letnja riblja čorbaDodajte povrće, biber, maslinovo ulje i stabljiku selena.
Posle još 15 minuta dodajte komade ribe i seckane listove selena. Posle 5 minuta kuvanja sklonite sa vatre....
30. jun
Letnja krem čorba od krompiraKad se krompir poluskuva, dodajte isečene zelene začine- luk, beli luk, mirođiju, peršun i selen, ukupno 1 šolja.
Krompir čorbu kuvajte dok se povrće potpuno ne skuva....
12. jun
Tolstolobik na roštiljuDodajte maslinovo ulje, sok od limuna, belo vino, crni biber, selen i mirođiju. Pomešajte sve sastojke i stavite kotlete tolstolobika u dobijenu marinadu....
25. jul