Svako zna da je povrće korisno po zdravlje. Većina povrća ima nizak sadržaj kalorija, ali ima visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana.
Međutim, neko povrće, za razliku od ostalih ima dodatno dokazane koristi po zdravlje. Evo 14 najzdravijih povrća na svetu, koje treba da uključite u vašu ishranu.
1. Spanać
Ovo lisnato povrće je jedno od najzdravijih. Jedna čaša (30 g) sirovog spanaća osigurava 56 % dnevne potrebe za vitaminom A plus celu potrebnu dozu vitamina K - sve to sa 7 kalorija. Spanać takođe sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Istraživanje je ustanovila da tamnozeleni listovi spanaća imaju veći sadržaj beta karotena i luteina - dve vrste antioksidanata koji su povezani sa smanjenjem rizika od raka.
2. Šargarepa
Šargarepa ima veliku količinu vitamina A, što osigurava 428 % od preporučene dnevne doze samo u jednoj čaši (128 g). Ona sadrži beta karoten, antiksidante koji daju šargarepi narandžastu boju i može pomoći kod preventive raka.
3. Brokoli
Ima bogat sadržaj glukozinolata, kao i sulforafana, nusproizvod glukozinolata. Sulfarafan dokazano ima zaštitni efekat protiv raka.
4. Beli luk
Beli luk ima dugu istoriju kao lekovita biljka još u drevnoj Kini i Egiptu. Osnovna aktivna suspstanca belog luka je alicin - biljno jedinjenje koje u velikom stepenu doprinosi raznim koristima od belog luka. Neka istraživanja su pogazala da beli luk može da reguliše šećer u krvi, kao i da stimuliše zdravlje srca.
5. Prokelj
Isto kao i brokoli, prokelj je iz porodice kupusnjača i sadrži ista biljna jedinjenja kao i brokoli. Prokelj takođe sadrži kamferol - antioksidant koji može da bude posebno efikadan kod sprečavanja oštećenja ćelija. Jedno istraživanje na životinjama je ustavnovilo da kamferol može da sačuva od ukiseljene povrede ćelija i da sprečo hroničnu bolest.
6. Kelj
Isto kao i drugu lisnato povrće, kelj je dobar sa svojim zdravim kvalitetima, uključujući sadržaj hranljibih sastojaka i antioksidanata.
7. Zeleni grašak
Grašak se smatra za povrće sa skrobom. To znači da ima veliku količinu ugljenih hidrata i kalorija nego povrće sa nižim sadržajem skroba i može da utiče na nivo šećera u krvi, kada se konzumira u velikim količinama. Jedna čaša (160 g) kuuvanog povrća sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamine A, C i k, riboflavin, tiamin, niacin i folat.
8. Švajcarska čarda
Švajcarska čarda ima nizak sadržaj kalorija, ali ima mnogo važne vitamine i minerale. Jedna čaša (36 g) sadrži samo 7 kalorija, ali 1 gram vlakana, 1 gram proteina i mnogo vitamina A, C, i K, mangan i magnezijum. Švajcarska čarda je poznata sa potencijalom da sprečva opštećenja, pričinjena zbog dijabetesa.
9. Đumbir
Koren đumbira se koristi kao začin za sve - od jela sa povrćem do deserta. Đumbir je takođe korišćen i kao prirodno sredstvo za lečenje bolesti. Nekoliko istraživanja je potvrdilo blagotvoran efekat đumbira na mučninu. U istraživanju, u kojejje bilo 12 istraživanja i skoro 1300 trudnica, đumbir značajno smanjuje gađenje u poređenju sa placebom.
10. Špargle
Samo pola čaše (90 g) špargli osigurava jednu trećinu dnevne potrebe za folnom kiselinom. Ta količina osigurava mnogo selena, vitamina K, tiamina i riboflavina. Proučavanjem dovoljno izvora, dokazano je da špargle mogu osigurati zaštitu od nekih bolesti.
11. Crveni kupus
Ovo zdravo povrće pripada kupusnjačama i sadrži antioksidante i zdrava svojstva. Jedna čaša (89 g) svežeg crvenog kupusa sadrži 2 g vlakana, kao i 85 % dnevnog unosa vitamina C. Crveni kupus je bogat antiocianima - grupa biljnih jedinjenja koja doprinosi njegovoj drugačijoj boji, kao i velike koristi po zdravlje.
12. Slatki krompir
Slatki krompir se odlikuje narandžastom bojom, slatkog je ukusa i ima upečatljavajuče koristi za zdravlje. Jedan srednji slatki krompir sadrži 4 g vlakana, 2 g proteina i veliku količinu vitamina C, vitamin B6, kalijum i mangan. Takođe sadrži visok sadržaj vitamina A, takozvani beta karoten.
13. Lisnati kelj (Collard greens)
Lisnati kelj je zelenolistno povrće, rođak kupusa i brokolija, sa velikim listovima. On je mnogo bogat hranljivim sastojcima. Jedna čaša (190 g) sarži 5 g vlakana, 4 grama proteina i 27 % dnevne potrebe kalcijuma.
14. Repa
Repa je korisno povrće koje se može konzumirati sirovo ili kuvano. Sirov ima visok sadržaj vlakana. Istraživanja su pokazala da sadržaj antioksidanata u repi ga čini moćnim instrumentom protiv upale i dijabetesa.
Komentari