bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Brza radionica: Kako da napravimo savršeno testo u domaćim uslovima

Brza radionica: Kako da napravimo savršeno testo u domaćim uslovima

domaće mešeno testo

Dosadilo vam je da kupujete bezukusno testo sa kvascem u prodavnici? Želite da ga sami prirpemite u kuhinj?

Često je mešenje lepog testa veoma težak posao za mnoge domaćice. Možete biti savršeni kuvar, ali zadatak da ispečete pogače, pice, pite od domaće pripremljenog testa sa kvascem je još uvek ostaje nerazrešen: testo ili je dosta tvrdo, ili ponekad je previše lepljivo ili ne želi da naraste i nadođe. Iako postoji mnogo recepata za pripremu testa razne vrste, to generalno ostaje problem.

Hajde da probamo da shvatimo kako da pripremimo savršeno testo, kako da ga pravilno napravimo i da podelimo univerzalni recept

Kako da napravimo savršeno testo, da na kraju dobijemo savršen rezultat?

Testo je proizvod koji se koristi prilikom pečenja kolača i slanih peciva u domaćim uslovima. Ono se prirpema od brašna, sa dodatkom dodatnih sastojaka kao što je voda, kvasac, šećer, so, jaja, maslac, začini itd. Testo sadrži proteine, masti, ugljene hidrate, soli, kiseline i druge sastojke. Kada zamesimo testo, ovi sastojci mogu u njemu da budu u različitim agregatnim stanjima.

Najvažniji i osnovni sastojak u testu je brašno. Ono je obično pšenično. Preporučuje se da se koristi brašno najviše klase, bez spoljašnjih mirisa, da nije zaraženo larvama i bubama. Pre nego što umesimo testo, treba da ga prosejemo, tako ćemo ga obogatiti kiseonikom i očistićemo ga ukoliko ima nešto u njemu. Za mafine je najbolje da koristimo brašno sa niskim procentom glutena, ali štrudlu, hleb ili lisnato testo je najbolje da koristimo brašno od takozvane tvrde pšenice.

pripremanje testa

U procesu mešenja testa, u brašno dodajemo šećer, koji je potreban za poboljšanje ukusa budućeg peciva, kao i za stimulas životne aktvinosti ćelija kvasnih gljivica. Šećer treba da se stavlja pažljivo, striktno kako je navedeno u receptu, u protivnom testo će postati teško i tvrdo.

U zavisnosti od recepta u testo se mogu dodati razni mlečni proizvodi: sveže mleko i kiselo, kisela pavlaka, sitan sir itd. Mlečni proizvodi prave mlečno-kiselu fermentaciju i doprinose boljem "opuštanju" testa.

Da bi testo bilo plastično, u brašno dodajemo i masnoće - biljna mast i životinjska. Ako ne preterate, kolači će ostati nežni, mirisni i duže vremena neće potamneti. Višak masti će ograničiti sposobnost proteina da nabubre i smetaće životnoj aktivnosti ćelija kvasca, tako da se testo neće opustite, nego će pecivo biti suvo i bezukusno.

Jaja, koja se dodaju u testo, treba da budu sveža i ne previše velika. Ona će dati kolaču teksturu koja se mrvi i nežnost, ojačaće koricu proizvoda, poboljšaće boju i ukus.

Kvasac za testo može da bude svež, ali i suv. Pre upotrebe se pomeša ili u mlakoj vodi ili u mlakom mleku. Treba da se pazi da tečnost ne bude previše topla, u protivnom će ćelije kvasnih gljivica uginuti. Hladna tečnost usporava životnu aktivnost ćelija kvasnih gljivica i testo će nadolaziti sporije.

Uvek imate izbor između svežeg i suvog kvasca. Poželjno je da koristite sveži kvasac. Danas ga možete kupiti u skoro svakoj prodavnici. Ako pečete, uverite se da uvek imate kvasac, i obratite pažnju na rok trajanja. Sveži kvasac je bolji nego onaj koji je stajao.

Drugo: prašak za pecivo u testo ukljućuje sodu za hleb i amonijum karbonat. U prodavnici možete kupiti gotove kesice sa smesom. Na 400 g brašna, obično dodajemo 10 g praška za pecivo. Neke domaćice koriste sirće uz prašak za pecivo, pošto ponekad soda može da pokvari ukus pečenja.

narastanje testa

Testo treba da nadolazi na sobnoj temperaturi. Oštre promene u temperaturi u komplikuju proces nadolaženja testa i mogu pokvariti sve vaše planove za ukusne kolače i pogače.

Mleko i maslac takođe treba da budu na sobnoj tempraturi. Nemojte zaboraviti da imate to u vidu kada pripremate testo. U protivnom kvasac će uginuti i testo neće nadoći. Ako prethodno rastopite maslac, onda uradite to, ali nakon toga nemojte da zaboravite da ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

So treba da se dodaje u apsolutno svako testo. I nema veze kakvo jelo želite na kraju da dobijete: pite sa mesom, pogače ili slatke kiflice. Prstohvat soli neće štetiti, nego će samo poboljšati ukus testa.

Dobro premesite testo.

Da biste poboljšali ukus testa, možete dodati u njega koru od limuna, so, vanilu, cimet i druge omiljene začine, u zavisnosti od toga kakav proizvod na kraju želite - sladak ili slan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest