bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čuva boranija?

Kako se čuva boranija?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2673
boranija

Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira na šest hiljada godina pre Hrista.

Lekovita svojstva ove biljke bila su poznata kineskim isceliteljima hiljadu godina pre nove ere. Avicena je smatrao da je boranija vrlo korisna za plućnu funkciju, kao i za respiratorni sistem uopšte.

Istraživanje zelenog pasulja je pokazalo da je on odlično sredstvo za regulaciju šećera u krvi. Pomaže kod bolesti srca, digestivnog trakta, za jačanje imunološkog sistema i regulaciju holesterola.

Ova biljna hrana bogata je celulozom i vitaminima C, PP, B1 i B2, esencijalnim aminokiselinama i drugim hranljivim sastojcima. Njegov ukus je dobro poznat i čini ovaj biljni proizvod omiljenom hranom na stolu.

Boranija je obično letnji proizvod i onda se jede sveža. Osim što je veoma ukusna, sveža boranija je i najkorisnija jer sadrži sve hranljive sastojke biljke.

Važno je da se pravilno skladišti.

Načini za čuvanje boranije

zamrznuta boranija

Sveža boranija može se čuvati u frižideru nekoliko dana. Ovo je period u kojem se osobine boranije ne menjaju. Da ne bi omekšala, dobro je da je stavite u plastičnu kesu.

Boranija se ne sme prati pre skladištenja. To se radi pre kuvanja. Takođe nije dobro ni da je sečete unapred, jer u raskomadanom stanju povrće brže gubi hranljive materije nego ako je celo.

Čuvanje smrznutog povrća zahteva fokusiraniju pripremu. Za zamrzavanje je dobro odabrati mlade i nežne mahune. One se proveravaju gledajući zrna iznutra, koja moraju da budu mlada, skoro formirana.

Pre nego što stavite pakovanja u zamrzivač, prikladno je boraniju blanširati 2-3 minuta. Ovaj tretman uništava enzime koji menjaju ukus boranije. Nakon vađenja iz ključale vode, mahune se potapaju u hladnu vodu, gde treba da ostanu koliko su bila na vatri. Čuva se u vodootpornim kesama, isečena na komade od 3-5 centimetara. Na ovaj način boranija se može čuvati do 10 meseci.

Drugi način čuvanja boranije je konzerviranje. Radi se pod pritiskom u odgovarajućim teglama. Da bi se sprečilo da se mahune raspadaju, pasulj mora biti bolje sazreo. Kuva se i slaže u tegle. Zatvorene posude se sterilišu oko 70 minuta.

Tako uskladištena boranija može se koristiti kao glavno jelo; da se doda u đuveč od povrća; za salatu; za prilog; za čorbe i druge ideje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest