Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Namirnice sa plemenitim plesnima, koje su neverovatno ukusne

Namirnice sa plemenitim plesnima, koje su neverovatno ukusne

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
plavi sirevi

Plesni su svuda oko nas. Oni su mikroorganizmi iz porodice gljiva, rastu na domaćinu i hrane se njime.

Postoje plesni koje čoveku mogu spasiti život i one koje su smrtonosne. Neke poboljšavaju ukus sira i vina, druge hranu čine otrovnom.

Korisne plesni nazivamo plemenitim, jer one poboljšavaju ukus proizvoda. Postoje plave, bele i crvene plesne, a za hranu i prehrambene nemene se koriste tri posebne vrste. Nekada su se razvijale u prirodnom okruženju, a sada se proizvode u laboratorijama. Proizvodi se zaraze najboljim sojevima u tačno određenoj količini. Mogu se naći proizvodi, uglavnom sirevi, sa prirodno razvijenim plesnima.

Najpopularniji i najskuplji sirevi sa plesnima su plavi sirevi. Tu spadaju francuski Rokfor, italijanska Gorgonzola, engleski Stilton, bugarski zeleni sir i drugi.

Rokfor je ovčji sir nežno žute boje, bogate arome i laganog ukusa pavlake. Sazreva od 4 do 9 meseci pre nego što postane jestiv.

Gorgonzola je italijanski ekvivalent Rokforu u pogledu konkurentnosti. Pravi se od kravljeg ili kozjeg mleka, a ponekad i kao mešavina oba. Ovaj sir je vrlo mastan, gotovo polovina njegovog sadržaja otpada na njegov sadržaj mlečnih masnoća. Kora mu je debela i crvenkaste boje od plesni.

plavi sirevi sa plesnima i vino

Engleski Stilton pravi se od kravljeg mleka. Za 8 kilograma ovog sira ide 10 puta više mleka. Dostupan je ne samo kao plavi sir, već i u beloj varijanti.

Bugarski sir od zelenih plesni iz regije grada Teteven je ovčji sir neverovatnog ukusa i arome, koji se pravi prema receptu koji se u regionu čuva stotinama godina. Samo još dva mesta u Evropi proizvode sir od zelenih plesni, što ga čini izuzetno vrednim prehrambenim proizvodom.

Plesni se koriste i za proizvodnju nekih vrsta vina. Postoje određene sorte grožđa koje, ako se uberu u pravo vreme kada sadrže određenu količinu plemenite plesni, daju izvrsna desertna vina. Botritis cinerea poboljšava ukus grožđa utičući na šećer. Plesen Cladosporium celare blagotvorno deluje na ukus vina dok sazreva u podrumu.

Uz pomoć nekih vrsta plemenitih plesni prave se salame, soja sos i pivo. Većina hrane je napravljena od plesni penicilina, koja je povezana sa lekom penicilin, definisanim kao najvećim izumom za spašavanje života u modernoj medicini.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest