bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se priprema riba bonito na japanski način

Kako se priprema riba bonito na japanski način

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Kako se priprema riba bonito na japanski način

Japanskih recepata za pripremanje tune prugavca (Skipjack Tuna), poznate i kao bonito je bezbroj, s obzirom na to da njen ulov nikako nije mali. Bonito ribu lako možete da pripremite i kod kuće po japanskom receptu, budući da se ove ribe već sreću i kod nas, sve dok se razmrdate ili vam se prosto posreći.

Ovde je trenutak da pojasnima da je tuna prugavac vrsta ribe tune, tako da ukoliko ne nađete bonito, možete je zameniti ribom tunom, ali svežom, a ne iz konzerve. Problematičniji za nabakvu su tipično japanski začini, ali na veliki deo njih možete nabasati na specijalnim štandovima za suši proizvode ili možete prosto da ih zamenite nekim drugim.

Evo jednog tradicionalno pripremanog recepta za tunu prugavca u Japanu:

Potrebni sastojci: 500 g bonita sa kožom, 7 supenih kašika soja sosa, 5 g začina za ribu, 7 supenih kašika pirinčanog sirćeta, 1 list alge kombu, 1 limun, 1 komad đumbira, nekoliko stručaka mente, 25 g bele repe, 4 sušene ljute papričice, 2 struka mladog belog luka, so i crni biber po ukusu.

Roba Bonito - tuna prugavac
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Način pripreme:

U posudi se pomešaju soja sos, pirinčano sirće, 8 supenih kašika soka od prethodno isceđenog limuna, začin za ribu i list alge kombu. Dobro se izmeša i sos se ostavlja na hladnom kako bi odstajao jedan dan i jednu noć.

Riba se očisti, posoli se, začini se crnim biberom po ukusu i nabada se na štapiće, kako bi mogla da bude pečena direktno na toploti ringle. Ideja je da možete udobno da je hvatate da se ne biste opekli.

Tunu prugavca pecite sa obe strane tako što sa strane kože ona mora da dobije zlatkastu boju, a sa druge strane da lagano pobeli. Odmah nakon toga se potopi u hladnu vodu, sklanjaju se štapići, suši se i seče se poprečno na kriškice.

Riba bonito
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Zaliva se ostalim delom limunovog soka i ostavlja se izvesno vreme da odstoji.

Posebno se pomešaju sitno iseckani beli luk, menta i đuzmbir i ovom smesom se premazuje riba sa one strane gde je koža.

Repa se izrenda i pomeša se sa izgnječenim papričicama.

Riba se servira zajedno sa dobijenim sosom od repe i kao garnirung uz nju poslužuje se prethodno isceđeni bujon koji je dobijen od soja sosa, sirćeta i začina.

Pogledajte još ukusnih recepata za ribu tunu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest