Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prži u dubokom ulju?

Kako se prži u dubokom ulju?

Prženje u dubokom ulju

Prženje u dubokom ulju je jedan od tri osnovna načina za prženje sa masnoćom. Ono je široko preferirana metoda za kulinarsku obradu, s obzirom na to da isprženi proizvod ostaje sočan iznutra, a spolja dobija hrskavu koricu.

Kako se priprema duboko ulje?

Da biste pržili u dubokom ulju potrebna vam je duboka posuda, a ne tiganj. Posuda ne sme da bude napravljena od čelika, livenog gvožđa ili kalaja, zato što od visoke temperature kalaj može da se istopi i oksidira. Osim toga, ne treba da se puni masnoćom više od pola, s obzirom na to da se prilikom stavljanja proizvoda njen obim povećava i može da pršće naokolo. Odnos između težine masnoće i težine stavljenog proizvoda treba da bude najmanje 4:1.

Duboko ulje

Pre nego što počnete sa prženjem proizvoda uverite se da je masnoća dovoljno zagrejana. U protivnom slučaju proizvod će se natopiti nezagrejanom masnoćom koja će promeniti njegov ukus i nakon pripreme će postati ili mastan ili suv.

Često dopuštana greška je dozvoljavanje da se masnoća pregreje. Ovo ne sme da se dešava, s obzirom na to da prilikom pregrejavanja masnoća gubi svoja hranljiva svojstva, a isprženi proizvod ostaje sirov iznutra zbog njene visoke temperature.

Pohovani morski plodovi

Kada je dostignuta neophodna temperatura za prženje, ostavite proizvod da "pliva" u posudi. Prilikom prženja u dubokom ulju masnoća ravnomerno obavija proizvod sa svih strana, zato nije potrebno da ga okrećete. Možete da ih izvadite kada dobije svetlu braon ili tamnu žutu koricu.

Poželjno je nakon što ste ga izvadili da ga ostavite na kuhinjskom ubrusu ili na situ ili rešetci kako bi se ocedio višak masnoće iz njega.

U dubokom ulju možete da napravite pržene buhtlice, pohovane lignje, krofnice ili pohovani sir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest