Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se suši riba?

Kako se suši riba?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Domaće sušena riba
Fotografija: pixabay.com

I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja vodu iz nje.

Voda se obično uklanja isparavanjem (sušenje na vazduhu, sušenje na suncu, dimljenje ili sušenje vetrom), ali u slučaju liofilizacije (zamrzavanja), voda se uklanja sublimacijom. Bakterije, gljivice i plesni trebaju vodu u namirnicama da bi rasle, a sušenje efikasno zaustavlja njihove šanse da prežive u njima.

Najstariji tradicionalni način čuvanja ribe je sušenje. Pripremanje hrane na ovaj način je najstariji poznati način očuvanja na svetu. Osušena riba ima rok trajanja od nekoliko godina. Metoda je jeftina i efikasna u pogodnim klimatskim uslovima. Sušenje mogu napraviti direktno ribari i njihove porodice, a dobijeni proizvod se lako transportuje na tržište. U kućnim uslovima, sušenje takođe nije teško.

Sušenje ribe kod kuće

Korak 1

Ribu isecite na debele trake po dužini. Riblje filete isecite na manje trake približno jednake veličine.

Korak 2

Riblje trake premažite marinadom od 1 i 1/2 do 2 kašičice soli po kilogramu ribe, začinima po vašem izboru i 1/4 šolje vode. So je važna jer sprečava razvoj bakterija u ribi tokom procesa sušenja. Možete koristiti samo jednu vrstu bibera ili kombinaciju crnog bibera, kajenske paprike, estragona, bosiljka, peršuna, kima, karija ili drugih biljaka i začina. Ostavite oko 8 sati u frižideru da riba upije ukuse.

Korak 3

Uzmite svaku ribu u ruku i ocedite marinadu. Stavite je u poslužavnik. Uradite ovaj korak za svaki komad ribe bez preklapanja traka.

Korak 4

Osušene riblje trake ostavite napolju ili u prostoriji sa odgovarajućom visokom temperaturom, oko 25-35 stepeni, dok ne postanu tvrde, suve i elastične. Ovo će trajati oko 10 sati, ali su uključeni mnogi faktori, uključujući vlažnost, debljinu ribe i količinu za sušenje, što može ubrzati ili usporiti proces sušenja. Ako vidite vlagu na ribi, nastavite da je sušite, ali ako se riba raspadne kada je savijate, predugo ste je sušili.

Kada je spremna, riba se može čuvati u zamrzivaču, u paketima ili u teglama.

Takođe pogledajte naše recepte za:

- marinirana riba;

- usoljena riba;

- ili naučite kako da dimite ribu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest