bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta je Dulce de leche i kako ga napraviti

Šta je Dulce de leche i kako ga napraviti

Dulce de leche

Postoji dosta početnika u kuhinji, a i drugih, koji nisu čuli za ovaj užitak od karamela, koji se sve češće koristi u pravljenju deserata. Ukratko rečeno - dulce de leche je mlečni karamel. Postoje dve osnovne varijante kako se on sprema u kućnim uslovima.

Prva varijanta je za one koji pri ruci imaju pravo domaće sveže mleko i imaju vremena da često mešaju smesu od mleka i šećera. Recept je jednostavan, ali zahteva vreme i pažnju. Takođe, važan je i sam postupak.

Potrebni sastojci su 950 ml mleka, 200 g šećera i 1/4 kašičice sode, koju ste rastvorili u 2 kašičice vode.

Možete dodati arome po želji, a to mogu biti cimet ili vanila. Neki ljudi vode da stave i malo morske soli, kako bi se još više istakao sladak ukus karamela, nakon prvobitnog slanog ukusa.

Postupak pravljenja dulce de leche-a je sledeći: U sveže mleko isipajte šećer i arome, pa stavite na ringlu, koju ste prethodno zagrejali na umerenu ili visoku temperaturu. Mešajte dok se ne rastvori i sačekajte da mleko proključa, pa zatim sklonite mleko sa vatre i dodajte sodu koju ste rastvorili sa vodom.

Za sledeći korak vam preporučujemo dublju šerpu, pošto će mleko da naraste, pa ga dobro promešajte, a zatim ga vratite na ringlu. Treba da intenzivno ključa sat vremena, dok ga vi na svakih 10 minuta promešate.

Smanjite vatru nakon sat vremena i neka se kuva još 20-30 minuta. U prvih 10-15 minuta mešajte smesu na svakih 5 minuta, a pri kraju bi trebalo da počnete sa stalnim mešanjem, dok se smesa ne zgusne.

Krem Dulce de leche

Ako ste koristili štapiće cimeta ili vanile, onda kada sklonite sa vatre, procedite u tegle ili u posude, gde mislite da vam stoji (u slučaju da ga nećete odmah koristiti), dok je smesa još tečna. Kada se ohladi, dulce de leche se zgusne i može se luvati u frižideru još mesec dana.

Drugi način da se napravi dulce de leche je dosta lakši. Kupite konzerve sa zaslađenim kondenzovanim mlekom i direktno sa konzervama ga skuvajte u velikoj šerpi sa vodom.

Neka se kuvaju tako 2-3 sata, tako da se kuvaju minimum 2 sata, a ono što je potrebno jeste da vi vodite računa da voda pokriva konzerve, a ako ispari, da dolijete vruću. Kada prođe određeno vreme, izvadite konzerve iz vode i stavite ih da se ohlade. Onda su spremne za otvaranje i konzumaciju.

Kod ove varijante je dobro što je rok trajanja ovog mlečnog karamela veoma dug, faktički dok ne otvorite konzervu, a nakon otvaranja može da stoji još mesec dana u frižideru.

Međutim, još lakša varijanta jeste da dulce de leche kupite u prodavnici. Sigurno neće biti toliko ukusan kao kada se napravi kod kuće, gde možete da ga spremite po vašem ukusu, ali ipak je dobra alternativa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest