bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarski trikovi kako da napravite sočnu džigericu

Kulinarski trikovi kako da napravite sočnu džigericu

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
1823
Džigerica

Malo je onih ljubitelja mesa i delikatesa od mesa koji ne vole toplu i aromatičnu džigericu. U isto vreme postoje i oni koji još uvek ne znaju kako se sprema džigerica, a da bude sočna i meka. Zato ćemo vam sada otkriti tajne sočne džigerice, tako da ćete moći da obradujete sebe, a i svoje bližnje:

1. Uvek perite džigericu pod mlazom tekuće vode, ali nemojte da je držite u vodi. tj. da je potapate.

2. Džigerica bude najukusnija ako je stavite u sveže mleko.

3. Druga varijanta je da potopite džigericu u ulje ili u vodu, kojoj ste dodali 1 šoljicu sirćeta. Ako ste probali metodu sa sirćetom i vodom, potrebno je da ostavite da se meso dobro ocedi. Preporučljivo je da ga čak i malo osušite.

4. U mnogim receptima za spremanje džigerice se preporučuje da se prethodno posipa sodom bikarbonom. Međutim, to samo po sebi krije određene rizike, jer ako preterate sa sodom, džigerica će imati neprijatnu aromu. Uvek stavljajte malo sode, pa ostavite džigericu da odstoji tako oko sat vremena i zatim je dobro operite vodom, kako biste uklonili ukus sode.

5. Nikada nemojte da prethodno dodajete so džigerici. So se stavlja kada se džigerica termički obradi, nezavisno od toga da li je pržena ili dinstana.

6. Ukusna džigerica se dobija kada je dinstate na tihoj vatri sa vinom. Možete dodati razno povrće poput luka, belog luka, šargarepe, paprike, itd.

Džigerica sa slaninom

7. Ako pržite džigericu nakon što ste je prethodno potopili u sveže mleko ili ste koristili neki drugi kulinarski trik, dobro je osušite i uvaljajte u brašno. Uvek vodite računa da je ulje, u kome ćete pržiti džigericu, dobro zagrejano.

8. Ako pržite džigericu, nemojte proveravati da li je gotova tako što ćete probosti viljuškom, jer će tako izaći sav sok. Probajte da okrećete džigericu drvenom špatulom.

9. Uvek dinstajte džigericu u dobro zatvorenoj posudi.

10. Ako hoćete da pečete džigericu, nemojte je prelvati hladnom vodom za vreme pečenja, jer će postati tvrda i suva. Možete je preliti zagrejanim bujonom, ali je potrebno da on bude neslan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest