bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

GERGANA YaNKOVAGERGANA YaNKOVA
Inovator
7333
Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

Čia semenke /Salvia Hispanica i Salvia Columbariae/ su sitne i tvrde semenke, plodovi biljke koja dosta podseća na žalfiju, ali koja je veoma mala. U početku sitne semenke ove biljke su se gajile kao dekoracija, ali nakon sprovedenih ispitivanja je utvrđeno da su ove semenke dobar izvor korisnih materija.

Čia semenke ne sadrže gluten. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, mineralima, vlaknima, proteinima, antioksidantima i fitonutrijentima. Unos čia semenki ublažava posledice stresa, a takođe i jača imuni sistem.

Zbog visoke hranljive i energetske vrednosti, čia semenke se uspešno koriste u dijetama za mršavljenje. Mikroelementi koji se nalaze u ovim semenkama, poput magnezijuma, cinka, vitamina A, C i E, poboljšavaju metabolizam, a samim tim ubrzavaju u sagorevanje masti.

Mršavljenje sa čia semenkama

U roku od 4-7 dana uzimajte po 1 kašičicu mlevenih čia semenki, 3 puta dnevno za vreme obroka. Sledećih 2-3 dana uzimajte po 4 puta dnevno. Dnevna doza čia semenki od 40 - 50 g se unosi 5 puta dnevno i tako 3-4 dana. Čia semenke se mogu dodati glavnom jelu, salati, a ako su mlevene, onda se mogu dodavati i sokovima i ceđenom voću.

Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

Čia kod gastritisa i čira

Obavezno je da se čia semenke prethodno potope, kako bi se izbegle moguće iritacije sluzokože želuca. Čia semenke pomažu u eliminaciji štetnih materija i toksina, balansiraju crevnu peristaltiku. Zato je važno da se prvo potope i kada odstoje neko vreme, onda se dobija želirana smesa, koja štiti sluzokožu želuca i ne dozvoljava da se pojave oboljenja poput gastritisa ili čira.

Čia semenke za štitnu žlezdu kod hipotireoidizma ili hašimoto sindroma

Kod usporene funkcije štitne žlezde - hipotireoidizma dijetolozi preporučuju konzumaciju čia semenki. Česta konzumacija čia semenki će izbalansirati rad štitnjače, povećaće energiju i blokiraće opasne upalne procese u tkivima ove žlezde.

Čia semenke za zdrave bubrege

Zbog sposobnosti da im se veličina poveća do 9 puta, čia semenke upiju velike količine vode kada se potope. Tako telo zadržava i eliminiše suvišne tečnosti, pa to samim tim olakšava rad bubrega.

Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

Čia semenke za zdravo srce

Konzumacija ovih semenki snižava nivo holesterola. Unos čia semenki jača kardiovaskularni sistem. To je veoma važno za rad srčanog mišića, sprečavaju se bolesti koje su posledica upale tkiva.

Čia semenke protiv raka

Veliki broj ispitivanja je pokazalo da čia semenke mogu sprečiti pojavu zloćudnih ćelija i dobre su kao profilaktično sredstvo u borbi protiv raka. Ako je neko oboljenje već počelo, onda čia semenke štite od pojave metastaza i komplikacija.

Čia semenke kod dijabetesa

Ispitivanja u Velikoj Britaniji su pokazala da konzumacija ovih semenki blagotvorno deluje i na osobe koje imaju dijabetes tipa 2. Čia semenke obnavljaju insulinsku rezistentnost, usporavaju usvajanje šećera, balansiraju rad pankreasa, a sve to utiče i omogućava da se nivo šećera u krvi kontroliše.

Dnevna doza čia semenki

Čia semenke - koristi, unos i dozvoljena dnevna doza

Nezavisno od toga da li se čia semenke koriste za profilaktiku ili za lečenje, dnevna doza mogu biti 1 - 2 kašičice. Kod dece se preporučuje pola ili jedna cela kašičica. Nije preporučljivo da se preteruje sa ovim semenkama, kako se ne bi pojavile kontraindikacije.

Neželjene reakcije i kontraindikacije konzumacije čia semenki

Moguće je da se pojavi alergična reakcija nakon konzumacije ovih semenki. Takođe, čia semenke razređuju krv, pa kod redovne upotrebe postoji opasnost od krvarenja. Takođe je moguće da i naglo snižavanje krvnog pritiska. Moguća je i pojava gasova i nadutosti, a to je posledica vlakana, kojima su ove semenke bogate, pa se zato preporučuje da se prv potope, pa tek onda konzumiraju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest