Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da se hranimo nakon gripa i prehlade?

Kako da se hranimo nakon gripa i prehlade?

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Grip

Lečenje gripa i prehlade uglavnom uspeva konzumacijom raznih medikamenata, koji se uspešno bore sa visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, kašljem i drugim tipičnim simptomima.

Unos vitamina C je takođe obavezan. Međutim, kada simptomi prođu, ipak vođenje računa o zdravlju ne bi trebalo da prestane. Tada naša pažnja treba da bude usperena na pravilnu i zdrav režim ishrane, koja će ojačati imunitet.

Zato nakon preležanog gripa ili prehlade je poželjno da unosimo više proteina. Preporučljivo je da to budu proteini iz kiselog mleka, kefira, pečuraka, sirovih orašastih plodova, tvrde specijalisti.

Meso se preporučuje samo u slučaju da nije masno i da je domaće. Riba je, takođe, dobar izvor, ako je divlja. Jaja su isto odličan izvor proteina, a najviše su korisna kada su domaća.

Nakon bolovanja je poželjo da se poveća unos voća i povrća, a to može biti i sezonsko. U tom slučaju se mogu konzumirati jabuke, dunje, keleraba, repa, cvekla, a ujedno će se savršeno uklopiti u zdrav način ishrane. Kiseli kupus i beli luk se ne bi trebalo zanemariti, iako ih dosta ljudi izbegava.

Takođe, unos velikih količina tečnosti je veoma važan. Dnevno bi trebalo da se pije najmanje 1.5-2 litra vode, a mineralana voda se može stalno menjati i sa trpeznom.

Ako pored pridržavanja ovih saveta uključite i šetnje po čistom vazduhu i aktivniji način života, ojačaćete imunitet ne samo nakon bolovanja, već će on biti jak i tokom cele godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji