bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215604
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Ljuta paparika je mali žbun visine oko 60 cm. Listovi su elipsasti i jarke boje, a stabiljke - razgranate. Plodovi su mali, a oblik - od okruglog do izduženog. Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe maslinaste boje ili crne. Ima pikantnu aromu i jak ukus. Njena zemlja porekla je Amerika, a danas se gaji u svim tropskim zemljama, uključujući Tajland i Indiju. Ljuta paprika se koristi kao začin u kulinarstvu i deo je mnogih začina. Koristi se i u medicini.

Korisna svojstva ljute aleve paprike

Sadrži saharide, vlakna, malo organskih kiselina, pektine, dosta vitamina C (oko 250 g), vitamine B, E, A, PP: Od hemijskih elemanata sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, silicijum, sumpor, gvožđe. U njoj se mogu naći eterična ulja, kapsaicin (zbog koje ima ljut ukus).

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Ljuta aleva paprika ima razne koriste za zdravlje: deluje antiupalno, ublažava bolove, zagreva, potpomaže iskašljavanje, otvara apetit, jača imunitet, održava telesnu temperaturu.

Konzumacija aleve paprike je očigledna - podstiče apetit, poboljšava varenje, poboljšava sekreciju želudačnog soka. Korisna je za pročišćenje krvnih sudova, kod nervne napetosti, srčanih napada i nesvestice. Kapsaicin podstče proizvodnju endrofina, pa na taj način povećava otpornost na stres i nervnu napetost, poboljšava opšte stanje, ublažava umor i poboljšava radnu sposobnost organizma.

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Za lokalne iritacije nanesite sloj aleve paprike, ona se koristi za lečenje prehlade i reumatskih bolova. Analgetska svojstva ljute aleve paprike postoje zahvaljujući kapsaicinu i njegovoj sposobnosti da apsorbuje neuropeptid, koji vodi do impulsa bola na nervnim završecima. Kod loše cirkulacije nogu se prave vruće kupke sa rastvorom od aleve paprike, koja ima zagrevajući efekat.

Kod srčanog udara aleva paprika može biti od nerpocenjive koristi - koristi se kao zamena za nitroglicerin, jer u zavisnosti od stanja organizma može raširiti ili skupiti krvne sudove.

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Takođe, ljute paprike se koriste kao profilaktičko sredstvo za pročišćenje krvnih sudova od holesterola.

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Mlevena aleva paprika se nalazi u velikom broju lekova - za malariju, za nevralgije, reumatske bolove, za srmzavanje. Ona je stimulator nervnih završetaka i cirkulacije, poboljšava metabolizam, smanjuje težinu, eliminiše suvišnu vodu i rastvara masne naslage.

Potencijalna štetnost ljute paprike

Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?

Ljuta paprika može biti štetna za zdravlje kada se koristi kod peptičkog ulkusa, hipertonije, gastritisa, želudačno-crevnih upalnih procesa, nesanice, bolesti jetre, trudnoće. Ne preporučuje se upotreba kod veoma osetljive kože u vidu obloge ili melema.

Kalorijska vrednost ljute paprike je oko 40 kcal. Ljuta aleva paprika je 2 puta kaloričnija od slatke aleve paprike. To ne škodi telu, budući da se ljuta paprika koristi u veoma malim količinama, a donosi velike koristi za zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest