Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

U ubraznoj svakodnevici veliki uticaj na čoveka ima stres i pritisak. Stres i osećaj pritiska su opasni za zdravlje čoveka, negativno utiču na njegovu psihu, ali i na telo. Ne kaže se bez razloga da sve bolesti potiču od nerava.

Neki od simptoma stresa su: stalni umor, nesanica, pogoršanje pamćenja, gubitak apetita ili pak prekomerni apetit, glavobolja, bolovi u želucu, itd. Ne treba da dopustite stresu da vas preuzme i da upadnete u začarani krug disbalansa i disharmonije.

Evo nekoliko načina kako da se izborite sa stresom i pritiskom:

Opuštajuća masaža

Masaža je jedna od najefikansijih metoda za relaksaciju i oslobađanje pritiska, budući da daje snagu i dobar je izvor pozitivne energije. Kad god se osetite umorni ili napeti, možete uzeti malu masažirajuću loptu sa bodljama. Stiskajte rukama loptu ili je prebacujte iz ruke u ruku, a zatim stavite na stopala i masirajte ih blagim pritiskom. Na taj način ćete podstaći cirkulaciju i poboljšati celokupno stanje organizma.

Joga za smirenje

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Redovna praksa joge će vam pomoći da savladate stres i da ostanete mirni tokom svakodnevnih obaveza. Joga vežbe opuštaju i vraćaju unutrašnji balans. Prema nekim istraživanjima, joga sprečava pojavu prekomerne kiseline u želucu, umiruje mozak, pozitivno deluje na psihu i poboljava raspoloženje.

Vruća kupka sa aromatičnim uljima

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Razmazite se jednom vrućom kupkom sa aromatičnim uljima, ispilingujte telo i napravite omiljenu masku. Nakon aromaterapije u kućnim uslovima ili nekoliko sati u SPA centru ćete osetiti kako se vaš unutrašnji mir vraća.

Biljke za bolje raspoloženje

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Kod simptoma umora, pospanosti, nervoze, nemogućnosti da se skoncentrišete postoje biljke koje utiču na navedene simptome i pozitivno deluju na organizam. Tu spadaju ruzmarin, đumbir, žuti kantarion, zeleni žaj, ženšen, ginko biloba, mirođija, kardamon, itd. Počnite češće da pijete čajeve ili biljne tinkture i osetićete pozitivno dejstvo. Budite obazrivi sa konzumacijom biljaka i obaezno se pre toga konsultujte sa vašim lekarom.

Umirujuća muzika

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Služane lagane muzike deluje umirujuće i oslobađa vas od negativnih misli. Možete čak i pevati zajedno sa omiljenim pevačima - to će poboljšati vaše raspoloženje.

Bavite se sportom

Kako da se izborite sa stresom i pritiskom

Jedan do najboljih načina da se oslobodite pritiska i da se izborite sa stresom jeste da se bavite sportom. Vežbajte 2-3 puta nedeljno ili se šetajte u parku. Na taj način ćete osetiti fizičko i emocionalno olakšanje, podstaći ćete razmenu materija u organizmu, telo će ojačati i poboljšaćete vaš izgled, a zatim i samopouzdanje.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji