Kako da napravimo domaće balsamiko sirće

Domaće balsamiko sirće

Veliki deo poznatih kuvara u inostranstvu koristi balsamiko sirće koje su sami pripremili. Svako može da pripremi kvalitetno balsamiko sirće koje će uneti mirisnu notu u jela i salate.

Balsamiko sirće se pravi jednostavno od višanja. Potrebni sastojci: 2 šolje pune višanja, 500 ml vinskog sirćeta, 1 supena kašika karamelizovanog šećera, 1 limun, pola kašičice cimeta.

U emajliranoj posudi izgnječite višnje, prethodno izvadite koštice. Dodajte vinsko sirćet, karamelizovan šećer, rendanu koru od limuna i cimet.

Stavite da tihu vatru da provri i kuvajte, nemojte pojačavati vatru. Skinite sa vatre i nakon što se dovoljno ohladi sipajte u staklenu posudu.

Balsamiko sirće

Zatvorite dobro posudu i ostavite na dva dana u frižideru, nakon toga procedite kroz gazu, stavite je na duplo sito.

Balsamiko sirće od višanja sipajte u flašu, čuvajte u frižideru i koristite za kuvanje jela od pečenog mesa i za začinjavanje salata.

Balsamiko sirće pravimo i sa karadmonom. Potrebni sastojci: 6 zelenih grančica kardamo, 12 tamnih suvih grožđica, 12 zrna bibera, 1 kašičica suve žalfije, sitno iseckana, 4 karanfilića, 300 ml jabukovog sirćeta.

Sve sastojke pomešajte i ostavite na suvom i tamnom mestu na dva meseca. Procedite kroz gazu i prelijte u flaše sa papmurom.

Po želji možete dodati ruzmarin u balsamiko sirće, i nemojte ga vaditi iz flaše. Osim što će učiniti da sirće bude aromatičnije, ruzmarin igra ulogu stilskog ukrasa, ako držite flašu sa balsamiko sirćetom na vidno mesto.

Koristite ovako napravljeno balsamiko sirće ne samo u kulinarstvu, nego i za pranje kose za više sjaj - u jedan litar mlake vode dodajte jednu kašičicu balsamiko sirćeta.

Balsamiko sirće je idealno sredstvo protiv ujeda insekata. Nakon sekunde svrab nestaje i mesto ne otiče mnogo.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji