bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da neutralizujemo ljuto

Kako da neutralizujemo ljuto

Ljuto

Ljuto daje ukus i individualnost hrani i važan je sastojak u kuhinji mnogih kuvara. Ako ste odlučili da da hrani date ljut ukus sa nekoliko isečenih paprika ili ljute aleve paprike u prahu, pripremite se za ozbiljnu toplotu. Mnogi od ovih začina mogu izazvati neprijatan osećaj ljutine u ustima i na jeziku. To može biti neutralizovano uz pomoć drugih namirnica. Šećer, kiseline i mlečni proizvodi su idealni za smirenje toplote i spreče da vas ljutina izgori.

Možda želite pikantnu hranu, ali ponekad prevelika količina ljutih paprika čini nekontrolisano gorenje usta. Gutljaj ledene vode pomaže na trenutak - samo sekund nakon toga osećaj gorenja se vraća istom jačinom. Topla hrana uzima njihovu intenzivnost iz paprika koje sadrže sastojak koji se naziva kapsaicin. Samo nekoliko stvari mogu pomoći neutralizovanju kapsaicina - i voda nije jedno od njih

Kapsaicin

Ljute papričice

Kapsaicin je alkaloidno ulje i nalazi se u različitim nivoima, u zavisnosti od ljutine paprike, koristi se za pripremu hrane Kod svakog je izdržljivost individualna. Semenke i bela membrana paprika sadrži najveću koncentraciju ljutog sastojka. Osećaj pečenja, koji izaziva ljutina ne izvršava nikakvu fizičku štetu, ali sigurno može biti intenzivni bol, pošto izazizva hemijsku reakciju u neurološkom sistemu.

Mlečni proizvodi

Mleko

Mlečni proizvodi mogu da ublaže osećaj toplote u ustima. Jedna čaša mleka je jedan antidot koji može da se koristi, ako ste konzumirali previše pikantnu hranu. Kulture koje koriste mnogo ljutih paprika u hrani ukljčuju i mlečne proizvode u recepte, da bi pomogli da krug toplote ne bude topliko intenzivan. Jedan od proteina u mlečnim proizvodima, koji se zove kazein, pomaže da se razbiju okovi kapsaicina.

Alkohol

Alkohol

Kapsaicin takođe može biti neutralizovan od strane alkohola, ali jedno hladno pive na primer nije reženje. Konzumiranje hladnom piva će vam olakšati na trenutak, ali toplota u ustima će se vraćati. Jedno istraživanje, objavljeno u izdanju iz 1990 godine u "Novinama fiziologije i ponašanja" je ustanovljeno da napici sa pet procenta alkohola rade bolje nego hladna voda, kako bi se neutralizovala toplota paprika. Ali napici kao što je vruća rakija, samo povećavaju stepen i koncetraciju pečenje. Alkoholni napitak ne treba da bude topao.

Šećer

Šećer

Šećer je način da se izborite sa problemom. Količina šećera koja vam je potrebna zavisi od koliko je jaka paprika koju ste konzumirali. Kombinacija šećera i mlečnih proizvoda se koristi za proizvodnju sladoleda, voćnih pita ili pudinga - oni mogu biti veoma efikasan način za neutralizovanje toplite.

Drugi "protivotrovi"

Kiselina, kao što je sok od limuna, sok od paradajza i drugi, mogu pomoći u olakšavanju simptoma osećaja pečenja u ustima. Većina kultura danas uključuje ovaj element, na primer u kariju, da bi se pomogao toplotni balans. Masna hrana takođe može da se poveže sa kapsaicinom i da brže neutralizuje ljuto. Možete probatiti kikiriki puter ili hleb, natopljen u maslac, ako ne možete brzo da nađete mleko ili škotski viski.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji