Hrana koja se bori sa upalama u telu

Antioksidansi protiv upala u telu

Upale u telu pomažu organizmu da se izbori sa infekcijom ili ranom. Sa druge strane hronična upala je štetna - zato što može da dovede do raznih bolesti.

Rizik se povišava kada u našem životu postoji stres, hranimo se nezdravo ili se slabo krećemo. Dobra vest - nešto što možemo da uradimo, može da bude prirodno. Jedan od načina da pomognete sebi je kroz hranu.

Voće je jedno od najkorisnijih sastojaka protiv upala u telu. Sa posebnim protivupalnim svojstvima se odlikuju jagode, borovnice, maline, kupine. Oni sadrže antioksidante, koji se bore sa hroničnim upalama u telu. Redovno konzumiranje smanjuje rizik od srčanih bolesti. Grožđe je drugo korisno voće, koje se bori proziv upala. Ono se brine i o zdravlju vaših očiju.

Masna riba je druga grupa proizvoda sa takvim svojstvima. Među njima su losos, skuša, haringa i inćuni. Oni su mnogo bogati Omega-3 masnim kiselinama, koji dokazano imaju koristi za organizam - osim što štite od karfiovaskularnih bolesti, oni služe i za prevenciju protiv dijabetesa i bolesti bubrega.

namirnice protiv upala

Avokado je takođe bogat omega-3. On je zaslužio titulu superhrane - bogat je magnezijumom, vlaknima i korisnim mastima. U avokadu se nalaze karotenoidi koji su povezani sa smanjenim rizikom od razvoja onkoloških bolesti.

Maslinovo ulje je takođe jedna zdrava masnoća i ima dokazano korisna svojstva. Čisto maslinovo ulje smanjuje upale u telu, na taj način štiti od srčanih bolesti i oštećenja mozga.

Povrće se takođe bori proziv hroničnih upala. Najbolji primer za to je brokoli, odgovarajući izbor je i karfiol i prokelj. U njima se nalazi jedan od najmoćnijih antioksidanata.

Paprike su drugi veoma dostupan i koristan sastojka protiv upala. One su mnogo bogate vitaminom C - jednim od najpopularnijih antioksidanata. U njima se nalaze i drugi antioksidanti koji smanjuju oksidativne štete na ćelije.

Zeleni čaj je među napicima koji ima najjača antioksidantska svojstva. Za njega je poznato da smanjuje rizik od srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti i štiti od prekomerene težine. Ove koristi su baš zbog antioksidanata u njegovom sastavu.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji