Kako se špikuje meso?

Špikovano meso

Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje.

Svako ko sebe naziva kulinarom mora neizbežno znati osnove ovih postupaka, kao i male tajne njihove primene.

Špikovanje mesa je probijanje rupa u mesu i začinjavanje različitih vrsta mesa slaninom, šunkom, povrćem ili drugim prilozima. Postupak se izvodi pomoću posebnog uređaja - šuplje igle.

Druga opcija je da napravite mali rez na mesu, u koji se stavljaju beli luk, začini itd. Ako je meso suvo ili belo, ono se špikuje masnijim mesom - slaninom, šunkom ili se puni komadićima maslaca.

Meso

Kada se meso špikuje šupljom iglom, proizvod koji se ubacuje se naseče na tanke i dugačke trake i ubacuje u šupljinu igle. Kada se ubode u meso, izabrani proizvod ostaje u mesu i pojavljuje se sasvim malo na površini.

Kada se meso špikuje rezanjem, to se radi oštrim nožem. Prave se rezovi i u njih se stavljaju mali komadi slanine, šunke, povrća itd.

Špikovan file

Međutim, najčešće se špikovanje vrši ubadanjem kroz razreze. Radi se uz pomoć glatkog štapa ili šila uz dužinu mišićnih vlakana.

Evo jednog tipičnog recepta za špikovano meso. Umesto svinjetine možete odabrati bilo koju vrstu mesa.

Svinjsko špikovano meso

Potrebne namirnice: 800 g svinjskog šola, 1 šargarepa, 1 glavica luka, ulje

Način pripreme: Meso se buši oštrim nožem, da se napravi mnogo rupa u njemu. U njih stavite kriške luka, šargarepe i belog luka. Ovako pripremljeno meso prži se sa svih strana u tiganju sa malom količinom ulja.

Kad se dobro uprži, meso stavite u glinenu posudu sa masnoćom od prženja i nastavite da ga pečete još 40 minuta u rerni. Poslužite isečeno na kriške.

Napomena: Špikuje se samo meso, na primer cela noga ili plećka. Ako se meso iseče na delove, ono se ne špikuje, jer se i bez ovog postupka može lako začiniti.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji