bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini, koji čine krompir neodoljivim

Začini, koji čine krompir neodoljivim

Začini za krompir

Krompir je povrće koje Bugari mnogo vole, i često je prisutan na trpezi. Možemo da pripremimo krompir na različite načine, a osim toga ga dodajemo čorbama, gozbama i salatama.

Uopšte, kako god da su pripremljeni, mnogo su ukusni i lako se kombinuju sa drugim povrćem, različitim vrstama mesa, i, na kraju, ali ne najmanje, sa ribom.

Meso u kombinaciji sa povrćem može da bude masno ili malo suvije - i u oba slučaja gozba će biti odlična. Za ribu nije neophodan komentar - skoro svaki put garnitura uz pečenu ili prženu ribu je salata od krompira ili prženi krompir.

Krompir sa mesom

Do ovde je sve odlično, ali da li znamo koji začini se odlično kombinuju sa krompirom i dopunjuju njegov ukus? Kada razmislimo o različitim jelima uz koja ide krompir, on se kombinuje sa različitim proizvodima, pa ćemo nazbrojati najprikladnje mirise koje obavezno treba dodati krompiru, nezavisno od toga šta smo pripremili sa njima.

Na prvom mestu je mirođija - nemojte preterivati sa količinom, ali je i ne zaboravljajte, posebno u jelima kao što je grašak sa krompirom ili mnogima omiljen sotirani krompir.

Omlet sa krpmpirom

Jedan od interesantnijih, ali ređe korišćenih začina je bugarski luk. Možete ga dodati u velikim količinama u pečenom, barenom, sotiranom ili bilo kom drugom krompiru.

A kad već pričamo o mirođiji, ne možemo a da ne posvetimo zasluženu pažnju peršunu - dodajte ga pred kraj pripreme janije (paprikaša) od krompira, isto tako obavezno i u đuveč i kada pravite ćufte od krompira. Ako volite oba proizvoda, stavljajte ga i u salatu od kuvanog krompira.

Krompir-paprikaš

Ako ste kupili mlad krompir, obavezno stavite ruzmarin i malo belog luka, ispecite ga u pivu ili vodi, pa se onda nasladite njegovom prekrasnom ukusu. Biber možete dodati u čorbu od krompira ili u đuveč. U prvom slučaju dodati mleveni začin, u drugom u zrnu, ali ne preterujte sa količinom - dodajte sasvim malo, samo za ukus.

Ako želite da pripremite pečeni krompir sa začinima, dodajte alevu papriku, čubar, malo origana i soli. Sve promešajte, dodajte malo više masnoće i jednostavno sačekajte da se krompir dobro zapeče.

U slučaju da ste ljubitelj kumina, koji, kao što znate, ima veoma jaku aromu, možete ga dodati u krompir, ako ste pripremili krompir sa pilećim mesom. Ne stavljajte mnogo, da vam jelo ne bude gorko. U nekim krajevima Bugarske kumin je obavezan dodatak janiji (paprikašu).

Mnogo domaćica stavlja nanu, posebno ako je krompir pripremljen sa jagnjećim mesom - jelo je nesvakidašnjeg ukusa, a meso i začin se odlično kombinuju i verovatno će vam se dopasti. I kako su u osnovi ovo glavni začini koje treba da imate u kuhinji kada se priprema krompir, da ne zaboravimo da spomenemo i čubar.

U poslednje vreme, pojavom novih mirisa se dosta ignoriše, ali ipak čubar ostaje na vrhu liste zelenih začina. Dodajte ga u ćufte od krompira ili janiju (paprikaš).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji